Nádeje končia. EP definitívne schválil zákaz predaja spaľovacích áut od roku 2035

Europoslanci zákaz schválili napriek odporu konzervatívnych poslancov, proti sa vyslovilo aj Nemecko. Nepomohlo to.

14.02.2023 15:57
elektromobil - nabíjanie Foto:
Autá so spaľovacími motormi v Európe už naisto končia.
debata (64)

Európsky parlament (EP) dnes 14. 2.) definitívne schválil zákaz predaja nových áut s benzínovým a naftovým motorom od roku 2035 s cieľom dostať ich z ciest do polovice storočia.

Členské štáty Európskej únie (EÚ) už príslušnú legislatívu schválili a teraz ju odsúhlasil aj EP. A to aj napriek odporu konzervatívnych poslancov, najväčšej skupiny v Európskom parlamente. Stúpenci zákona argumentujú, že európskym výrobcom automobilov poskytne jasný časový rámec prechodu na výrobu elektrických vozidiel s nulovými emisiami. A podporí tiež investície v rámci boja s konkurenciou z Číny a USA. Okrem toho zákaz predaja áut so spaľovacími motormi podporí aj plán EÚ stať sa do roku 2050 klimaticky neutrálnou ekonomikou.

Carlos Tavares Čítajte viac Šéf Stellantisu: Zákaz spaľovacích motorov po roku 2035 treba 'zmäkčiť'!

Oponenti zákazu však tvrdia, že ani európsky priemysel, ani európski motoristi nie sú pripravení na také dramatické prerušenie výroby vozidiel so spaľovacím motorom, ktoré ohrozuje tiež státisíce pracovných miest. Varovali tiež pred „efektom Havany“, teda predlžovaním využívania starších áut so spaľovacími motormi s vyššími emisiami po zákaze predaja nových vozidiel, pretože si spotrebitelia nebudú môcť dovoliť kúpu drahého elektromobilu.

Electric-vehicle-parking-esdnews-com-au Čítajte viac Zákaz spaľovacích áut v EÚ je neuvážený, varuje profesor

Nemecko s najväčším európskym automobilovým trhom a konzervatívni poslanci EP sa obávajú bremena, ktoré predstavuje prestavba automobiliek a rekvalifikácia zamestnancov, keďže zahraniční rivali majú voľnejšie ciele.

Poukázali aj na to, že batérie pre elektromobily vyrábajú zahraniční konkurenti, ako sú Čína a USA, ale podpredseda EK Frans Timmermans uviedol, že vďaka investíciám s podporou EÚ sa európska produkcia zvýši.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Európsky parlament #Fit for 55 #zákaz predaja spaľovacích áut
Články podľa značiek