Renault Espace: Šiesta generácia vystrkuje rožky. Zmení sa na SUV

Zabudnite na Espace, tak ako ste ho poznali. Šiesta generácia sa zmení na SUV. Aj preto bude jej základom nový Renault Austral. Len dlhší a s troma radmi sedadiel.

15.02.2023 18:00
debata (1)
Silueta prezrádza, že Espace bude naozaj... Foto: Renault
Renault Espace - 2023 Silueta prezrádza, že Espace bude naozaj blízkym príbuzným Renaultu Austral. V porovnaní s ním bude dlhší, ale v porovnaní s piatou generáciou Espace zase o 14 cm kratší.

Už vlani v marci zastavil Renault výrobu modelu Espace. Mnohí sa domnievali, že zamieri definitívne do minulosti. Klesajúce registrácie nedokázala totiž zvrátiť ani premena na crossover, ktorú absolvoval Espace s príchodom piatej generácie. Predaje jednoducho pikovali nadol. Kým ešte v roku 2016 dokázal Espace osloviť aspoň 26 000 zákazníkov, v roku 2020 to bolo už len 4 390 a o rok neskôr tragických 3 110. Tento priestor preto vyplní model patriaci do oveľa populárnejšieho segmentu – SUV.

Renault-Nissan - aliancia Čítajte viac Renault sa vzdáva nadvlády nad Nissanom. Výhody sú nejasné

Pôvodne sa šuškalo, že pôjde o predĺžený Grand Austral, lenže v Paríži sa rozhodli, že slávny názov Espace len tak ľahko nezavrú do šuplíka. Napokon, história tohto MPV sa začala už v roku 1983 s príchodom konceptu. Výsledok? Sedemmiestna verzia Australu bude novým Espace. A keďže premiéra je naozaj za rohom, uvidíme ho už v marci, Renault poslal do sveta po nedávnom zverejnení detailov aj prvú snímku siluety.

Predĺžená zadná časť prináša aj väčšie bočné... Foto: Renault
Renault Espace - 2023 Predĺžená zadná časť prináša aj väčšie bočné okná. To znamená viac svetla v interiéri.

Tá len potvrdzuje, že Austral a Espace si budú naozaj veľmi blízke. Kým predná časť je takmer identická, možno s výnimkou masky, vzadu pribudne zopár centimetrov a v kabíne zas tretí rad sedadiel. K dispozícii má byť však aj 5-miestna verzia, ktorá ponúkne ešte väčší batožinový priestor pre tých, ktorí viac ako päť sedadiel nevyužijú. V porovnaní s Australom má Espace dopriať posádke viac svetla v interiéri, keďže bude mať väčšiu plochu okien.

Renault Mobilize Duo - 2023 Čítajte viac Renault Duo: Francúzi veria v nástupcu Twizy. Má byť nezničiteľný

Cestujúci majú oceniť aj viac miesta na sedenie, a to napriek tomu, že na dĺžke ubudlo v porovnaní s predchádzajúcou generáciou Espace nezanedbateľných 14 centimetrov. Celková dĺžka kabíny má byť však až 2 480 mm. To je ale všetko, čo Renault o Australe prezradil. Technika bude pravdepodobne zhodná s Australom, postaveným na identickej platforme CMF-CD. Očakávať tak môžeme mikrohybridné verzie ALiS (Advanced Lithium-Ion battery System) s 12 V štartér-generátorom a 4-valcom 1,3 TCe vo výkonových verziách 103 alebo 118 kW.

Žlté E na konci názvu je jasným znamením, že... Foto: Renault
Renault Espace - prvé foto 2023 Žlté E na konci názvu je jasným znamením, že Espace počíta s rozsiahlou elektrifikáciou.

Slabšia verzia by mohla dostať okrem 6-stupňovej manuálnej prevodovky príplatkovú automatickú prevodovku CVT, kým výkonnejšia klasický automat. Neskôr asi pribudne nový 3-valec 1,2 TCe so 48 V štartérom-generátorom. Táto verzia má mať výkon 96 kW a krútiaci moment 230 Nm. Trojvalec bude tiež srdcom full-hybridnej verzie E-Tech s výkonom 147 kW, ktorá ho spojí s multimódovou prevodovkou bez spojky a 1,7 kWh batériou s napätím 400 V.

renault motor Čítajte viac Renault bude vyrábať spaľovacie motory už len s Číňanmi. Vytvoria megapodnik

Pohon oboch náprav je veľmi nepravdepodobný, zato vieme, že ovládateľnosť zlepší riadenie oboch náprav 4Control. Infotainment aj celú palubnú dosku si Espace požičia z elektrického Mégane E-Tech. Napokon, podobne to Renault vyriešil s Australom. Unifikácia umožní šetriť náklady. Od zmeny na SUV si Renault sľubuje lepšie predaje. „Nový Espace je lepšie prispôsobený meniacemu sa svetu, no zdedí genetiku svojho predchodcu – pohodlnú jazdu na dlhé vzdialenosti pre sedem cestujúcich,“ píše v tlačovej správe automobilka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Renault Espace #Renault Austral
Články podľa značiek