Ford už prepúšťa. Kvôli elektromobilom príde v Európe o prácu 3 800 ľudí

Automobilový priemysel čelí hrozbe masívneho prepúšťania. Ford už s čistkou zamestnancov začal a ani netají, že to súvisí s elektrifikáciou.

16.02.2023 12:00
debata (1)
Ford chce čo najskôr prejsť v Európe na... Foto: Ford
Ford - výroba Ford chce čo najskôr prejsť v Európe na elektrický pohon. Využije na to platformu vyvinutú v USA a na menšie modely platformu od koncernu VW. Preto nebude potrebovať na starom kontinente toľko zamestnancov v oblasti vývoja. A tiež ľudí na výrobu spaľovacích motorov.

Ford, ktorý ako prvý v histórii urobil z auta dostupný masový produkt, pracuje na tom, aby predával stále menej a drahších áut. Aspoň v Európe. Od roku 2030 chce byť totiž čisto elektrickou značkou, päť rokov predtým, než predaj áut so spaľovacím motorom definitívne zakáže legislatíva. Drahé elektrické Fordy, navyše s puncom amerického štýlu, si však zďaleka nebude môcť dovoliť každý. Bude to mať dramatické dopady. A vlastne už aj má.

Ford Mustang Mach-E - 2020 Čítajte viac Ford ide proti prúdu. V elektrickom Mustangu pridal viac hardvéru

Ford totiž oznámil, že plánuje zrušiť 3 800 pracovných miest v oblasti vývoja produktov v celej Európe. Odôvodnil to rastúcimi nákladmi a potrebou urýchliť prechod z benzínových a naftových áut na elektrické. Do roku 2026 investuje 50 miliárd dolárov (46,5 mld €) do výroby elektromobilov. Musí však tiež vyriešiť otázku, ako naložiť s doterajšími aktivitami, ktoré sú založené na starej technológii spaľovacích motorov. A to sú v súčasnosti takmer všetky. Ford v Európe zamestnáva približne 34 000 ľudí.

Ford - elektrická stratégia 2022 Čítajte viac Ford chce dobyť Európu veľkými elektromobilmi. Už do konca dekády

V Nemecku plánuje zrušiť približne 2 300 pracovných miest, 1 300 v Spojenom kráľovstve a 200 vo zvyšku Európy. Približne 2 800 zrušených pracovných miest pripadne na inžinierske pozície, zatiaľ čo ďalších 1 000 bude administratívnych. Odborový zväz Unite, ktorý zastupuje britských zamestnancov, uviedol, že krok Fordu poukázal na riziká masívneho prepúšťania v automobilovom priemysle, ktorý zamestnáva len v Británii asi 100 000 ľudí vo výrobe áut na benzín a naftu.

Ford - elektromobily Čítajte viac Ford láka na premiéru 'VW'. Nový elektromobil príde v marci

Des Quinn, riaditeľ odborov Unite, pre britský automobilový priemysel povedal: „Na elektrický pohon nepotrebujete spaľovacie motory. Nepotrebujete teda ani ľudí navrhujúcich spaľovacie motory. Bude toho stále viac." A nie je ďaleko od pravdy. Podľa Martina Sandera, generálneho riaditeľa elektrickej divízie Fordu v Európe, chce automobilka v Európe zachovať iba 3 400 inžinierov, ktorí budú využívať technológiu poskytnutú ich americkými kolegami a prispôsobia ju európskym zákazníkom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prepúšťanie #Ford #elektromobily #výroba áut #elektrifikácia
Články podľa značiek