Taliansko: Zákaz predaja spaľovacích áut je ‘ekonomickou samovraždou‘ Európy

Taliansky minister dopravy označil plány EÚ zastaviť predaj spaľovacích áut do roku 2035 za „samovraždu“ a „dar“ pre Činu.

21.02.2023 16:00
Matteo Salvini Foto: ,
Pravicový politik Matteo Salvini je od roku 2022 talianskym ministrom dopravy a podpredsedom vlády.
debata (4)

Taliansko po nedávno prijatom zákaze predaja áut so spaľovacími motormi v EÚ vystupňovalo svoj odpor voči plánu, na základe ktorého by mal tento zákaz vstúpiť do platnosti už o 12 rokov, pričom minister dopravy Matteo Salvini označil rýchly prechod na elektrické vozidlá za „ ekonomickú samovraždu“ a „dar“ pre čínsky automobilový priemysel. Upozornil na to server Autonews.com.

Pravidlá schválené Európskym parlamentom minulý týždeň budú vyžadovať, aby automobilky do roku 2035 dosiahli 100-percentné zníženie emisií CO2 z nových predaných áut, čo by fakticky znemožnilo predaj nových vozidiel na fosílne palivá v celom 27-člennom bloku.

elektromobil - nabíjanie Čítajte viac Nádeje končia. EP definitívne schválil zákaz predaja spaľovacích áut od roku 2035

To by znamenalo pre Taliansko, kde a automobilový priemysel stále vo veľkej miere zameriava na technológie spaľovacích motorov a kde sídlia tak renomované značky ako Fiat, Ferrari a Alfa Romeo, doslova katastrofu.

„Všetkým nám záleží na vode, kvalite ovzdušia a čistejšom životnom prostredí… ale to neznamená, že máme prepúšťať milióny pracovníkov a zatvárať tisícky fabrík,“ povedal Salvini, ktorý vedie pravicovú stranu Liga. „Ideologický fundamentalizmus založený na preferovaní výlučne elektriny je ekonomickou samovraždou a darom pre Čínu,“ dodal.

Salvini, ktorý je tiež podpredsedom vlády, uviedol, že na zabezpečenie hladkého prechodu na elektrinu je určite treba viac času a viac financií. Pripojil sa k nemu aj minister zahraničných vecí Talianska Antonio Tajani, ktorý už skôr naznačil, že Rím sa bude snažiť tento cieľ revidovať.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #Matteo Salvini #zákaz predaja spaľovacích áut
Články podľa značiek