Autom v zime k moru? Prečo nie? Veď Slovinsko je za rohom

Je to bláznovstvo, vydať sa len tak v januári do Slovinska k Jadranu? My sme to absolvovali. Spoločnosť nám robila Škoda Karoq 2,0 TDI s automatom a pohonom oboch náprav?

18.02.2023 16:00
debata (8)
Stačí päť - šesť hodín za volantom a ste na... Foto: Pavol Galko
V zime k Jadranu - 2023 Stačí päť - šesť hodín za volantom a ste na pobreží Jadranského mora. My sme to absolvovali so Škodou Karoq.

Vyrážame do Slovinska. Máme niekoľko cieľov. Chceme zistiť, či sa výlet k nášmu najbližšiemu moru oplatí aj v zime a to z viacerých hľadísk. Aké sú ceny mimo sezónu, ale aj či sa bude dať vôbec kde ubytovať a najesť a hlavne, či bude, čo zažiť. Ďalej chceme zistiť, čo je nové na trase cez Rakúsko a Slovinsko a aké sú ceny diaľnic a pohonných hmôt. V neposlednom rade chceme preveriť Karoq s naftovým motorom 2.0 TDI, keďže je v poslednom období už veľmi zriedkavé, posadiť sa za volant dieselového auta.

V zime k Jadranu - 2023
V zime k Jadranu - 2023
+41V zime k Jadranu - 2023

Slovinské more je z Bratislavy vzdialené 569 km a výhoda je, že celú trasu absolvujete po diaľnici. Za ideálnych podmienok sa dá prejsť za približne päť a pol hodiny. My sme také šťastie nemali, husto pršalo, fúkal silný vietor a v Slovinsku sme chytili dve poriadne zápchy, takže čas sa nám pretiahol zhruba o hodinu. Stále však platí, že bližšie more od Slovenska nenájdete. Rakúsku diaľničnú známku kupujeme ešte na Slovensku na poslednej pumpe pred hranicou. Je to pohodlnejšie a pridávame k tomu aj malé občerstvenie. Máme natankovanú plnú nádrž a vyrážame.

Ceny pohonných hmôt sú v Slovinsku priaznivé. A... Foto: Pavol Galko
V zime k Jadranu - 2023 Ceny pohonných hmôt sú v Slovinsku priaznivé. A nezruinuje vás ani 7-dňová diaľničná známka.

Palubný počítač ukazuje dojazd vyše 700km, takže ďalšie tankovanie bude až v Slovinsku. Odporúčam túto stratégiu aj vám, pretože ceny paliva na rakúskych diaľniciach sú zbytočne vysoké (nafta 2,199 €/l a super 95 1,999 €/l). Slovinská diaľničná známka je elektronická a dá kúpiť online alebo na prvej pumpe hneď za hranicou. Nenašiel som informáciu do kedy od vstupu na diaľnicu ju musíte mať. Či je to do polnoci, tak ako u nás, alebo do 60 minút ako v Maďarsku. Pre istotu ju kupujeme po ceste ešte v Rakúsku online na stránke https://evinjeta.dars.si/selfcare/sl. Sedemdňová stojí 15 eur a na jej kúpu si musíte vytvoriť na stránke účet. Potvrdenie Vám príde na email.

K pobrežiu len necelých 600 km

Portorož je slovinské prímorské mestečko a náš prvý cieľ. Po daždivom dni vyšlo slnko. Teplomer ukazoval 12,5°C, na slnku však bolo pocitovo oveľa teplejšie. Na to, že je január, bolo na promenáde dosť ľudí, ale nie toľko, aby to vadilo. Hneď vedľa je pôvabné mestečko Piran, nazývané aj Benátky Slovinska. Má úžasné historické centrum a všetko, čo očakávate od turistickej destinácie na pobreží Jadranského mora. Premávka je v centre obmedzená iba pre miestnych a hotelových hostí. Parkovať treba na záchytnom parkovisku.

Piran je jedno z najpôvabnejších mestečiek... Foto: Pavol Galko
V zime k Jadranu - 2023 Piran je jedno z najpôvabnejších mestečiek jadranského pobrežia. Hovorí sa mu aj Benátky Slovinska.

Prechádzku začíname na námestí Tartini, ktoré je pomenované po najznámejšom rodákovi, skladateľovi Giuseppem Tartinim. Z neho sa dostanete tajomnými úzkymi uličkami na promenádu popri mori. Opačným smerom vás uličky dovedú hore ku kostolu Svätého Juraja so zvonicou. Tá je otvorená denne od 10:00–19:00 a je z nej krásny výhľad na mesto a okolie. Kaviarne aj reštaurácie, pizzerie sú otvorené. Na námestí si dávame kávu (2 €) a kolu (2,50 €). Za pivo dáte približne tri až štari eurá a za pizzu osem až 15 eur. A keďže do najbližšieho talianskeho mestečka Muggia je to autom 35 km, ideme na otočku aj tam. Len na kávu a späť.

Chorvátsko je zo Slovinska na skok. A teraz... Foto: Pavol Galko
V zime k Jadranu - 2023 Chorvátsko je zo Slovinska na skok. A teraz ešte dostupnejšie. Búdky hraničných kontrol na prechode zívajú od vstupu Chorvátska do schengenského priestoru prázdnotou.

Cestovanie počas “mimo sezóny” prináša veľa výhod. Ceny v dovolenkových oblastiach by som rozdelil do dvoch skupín. V jednej sú tie, ktoré nie sú ovplyvnené, napríklad cena pizze, potraviny v obchode, palivo, diaľničná známka, káva… A potom sú tu ceny služieb, ktoré sa menia. Ako príklad uveďme hotel Kempinski Palace v Portoroži. O špičkovej úrovni služieb sa v prípade tejto značky sa ani nemusíme baviť. To, čo nás však prekvapilo bola skutočnosť, že aj napriek tomu, že sa nachádzate v 5 hviezdičkovom hoteli, cítite sa tu ako u priateľov doma. Bez zbytočnej strojenosti. A mimosezónna cena, 85 eur na noc, je tiež prijateľná.

Chorvátsko je na skok. A bez colnej kontroly

Chorvátsko začiatkom roka vstúpilo do schengenského priestoru. Zjednodušilo sa tým cestovanie do tejto prímorskej krajiny aj pre slovenských turistov. Vyhnú sa zdržaniam na hranici, keďže kontroly na hraničných priechodoch Chorvátska s Maďarskom a Slovinskom sú definitívne minulosťou. Hranica je od nás pár kilometrov, a tak sme sa na to boli pozrieť osobne. Na hranici zívali “búdky” pre colníkov prázdnotou a prechádzalo sa bez zastavenia. Chorvátsko sa zároveň od januára stalo členom eurozóny, takže dovolenkári si už nemusia zamieňať ani peniaze.

Takýto výhľad na Ľubľanu si môžete užiť z... Foto: Pavol Galko
V zime k Jadranu - 2023 Takýto výhľad na Ľubľanu si môžete užiť z hradu, ktorý sa nachádza na pahorku nad slovinskou metropolou.

Pri mori je krásne, ale treba sa posunúť ďalej. Ďalšia zastávka je Ľubľana. Hlavné mesto Slovinska s počtom obyvateľov necelých 280 000, takže pre predstavu – trochu väčšie Košice. Mesto leží na brehoch rieky Ľubľanica. Aj keď je prvá písomná správa o Ľubľane z roku 1144, história tejto oblasti sa datuje až do roku 34 pred naším letopočtom, kedy tu Rimania založili tábor Emona. Centrum mesta tvorí bulvár Slovenská cesta s obchodmi a hotelmi. Ale turistické centrum je v okolí rieky a v priľahlých uličkách. Promenáda s množstvom kaviarní, vinární a reštaurácií láka aj napriek teplote okolo dvoch stupňov Celzia. K dispozícii sú totiž vyhrievané terasy.

Ľubľana žije aj v zime. Kaviarne majú... Foto: Pavol Galko
V zime k Jadranu - 2023 Ľubľana žije aj v zime. Kaviarne majú vyhrievané terasy.

Jednoznačnou dominantou Ľubľany je hrad na pahorku nad mestom. Rozhodne nie sme typy turistov, ktorí navštívia každé múzeum. Tu sme však využili audio prednášku a odporúčame všetkými desiatimi. Z hradieb je nádherný výhľad na celé mesto až po Alpy a na nádvorí sú kaviareň a reštaurácia odporúčaná Michelinským bedekerom. Slovinsko je známe produkciou naturálnych vín a my po večeri využívame príležitosť ochutnávky v jednej z vinoték. Ale pozor, tunajšie víno je dosť silné.

Nevynechajte krásny výlet k jazeru Bled... Foto: Pvol Galko
V zime k Jadranu Nevynechajte krásny výlet k jazeru Bled neďaleko Ľubľany. Odvezú vás tam loďkou.

Jazero Bled sa nachádza 50km severozápadne od Ľubľany po diaľnici A2 a je posledným miestom, ktoré navštívime v Slovinsku. Vzniklo na konci poslednej doby ľadovej roztopením Bohinjského ľadovca. Termálne pramene v jeho severovýchodnej časti spôsobujú, že voda v jazere je príjemne teplá, v lete má až 26 °C. V jazere je ostrov na ktorý vás odvezie ručne poháňaná loďka za 18 eur na osobu. Ku kostolu Nanebovzatia Panny Márie potom vedie schodisko s 99 schodmi. Toto miesto je mimoriadne pokojné. Nad jazerom sa týči Bledský hrad z ktorého máte jazero aj s ostrovom ako na dlani. Jazero Bled patrí medzi najkrajšie miesta v Slovinsku a určite stojí za návštevu.

Kuchyňa inšpirovaná Talianmi aj Maďarmi

Keď sa povie Slovinsko, ľudia, ktorí sa orientujú v gastro odvetví, si automaticky predstavia Anu Roš, jednu z najznámejších a najvplyvnejších kuchárok sveta. Slovinská kuchyňa ale nemá jednu tvár, je ovplyvnená svojou polohou a susediacimi štátmi – Chorvátskom, Talianskom a Maďarskom. Narazíte tu na fantastické cestoviny, kvalitnú pizzu, stredomorské špeciality, no rovnako aj guláš a jedlá zo zemiakov a strukovín. Ak budete v Slovinsku, nezabudnite si dať dezert Kremne rezime (krémeš) v okolí jazera Bled, cestoviny s pravými slovinskými hľuzovkami, čerstvé ryby a plody mora, šunku pršut a známe slovinské zrejúce syry. K tomu samozrejme patrí pohár vína. Hoci je Slovinsko malou krajinou, odporúčanie Michelin guide už dostalo až 57 reštaurácií.

Slovinská kuchyňa je pestrá. Reštaurácie... Foto: Pavol Galko
V zime k Jadranu - 2023 Slovinská kuchyňa je pestrá. Reštaurácie ponúkajú od morských špecialít až po tie, inšpirované maďarskou gastronómiou.

Ako asi všade, tankovať sa oplatí mimo diaľnicu. Cena nafty bola v januári 1,483 eura, super 95 stál 1,276 eura a LPG 0,929 eura. Na diaľnici to bolo oveľa viac – nafta 1,751 €, super 95 1,60 €. Maximálka na rýchlostných komunikáciách je 130 km/h a sú na nich často stacionárne radary. Slovinskí policajti sú v posielaní pokút dôslední aj do zahraničia. V Slovinsku je povolená hladina alkoholu v krvi do 0,5 promile. Takže pohár vína k večeri je ešte OK, ale viac by som tú hranicu netestoval. Profesionálni vodiči a vodiči s vodičským oprávnením kratším ako dva roky musia mať nulu.

Karoq to zvládol za 6,3 litra na 100 km

Škoda Karoq je najpredávanejšie SUV značky. A vôbec sa tomu nečudujem. Náš diesel so štvorkolkou sa ukázal ako výborný spoločník na dlhé cesty. Má dostatok priestoru vpredu, na rozdávanie vzadu a navyše dobre dostupný batožinový priestor s objemom 521 litrov, v našom prípade s elektricky výklopným vekom. Na dlhej ceste som ocenil hlavne predné sedadlá. Ponúkajú dostatočnú podporou pre chrbticu aj stehná. V rámci balíka EKO majú poťah z kvalitnej látky a umelej kože. Balík Convenience ich obohatí o elektricky nastavovanie s pamäťou a elektricky nastaviteľnú bedrovú opierku. Čerešničkou bol dobre odhlučnený podvozok a motorový priestor, takže ani na diaľnici vás neruší hluk.

S Karoqom sme prešli viac ako 1 500 kilometrov.... Foto: Pavol Galko
V zime k Jadranu - 2023 S Karoqom sme prešli viac ako 1 500 kilometrov. Na diaľnici si vypýtal 6,3 litra nafty na 100 km. Ale okresky zvládal oveľa úspornejšie.

Páčil sanám aj škodovácky digitálny prístrojový panel, ktorý si viete nastaviť tak, aby zobrazoval kompletné informácie. Samostatnou kapitolou sú svetlomety s Matrix LED. V režime automatických diaľkových svetiel skvele „vyrezávajú“ protiidúce aj pred vami idúce autá. Mám rád moderné koncernové TDI motory. Sú silné a úsporné. Moja diaľničná spotreba bola 6,3 litra na 100km. To je na SUV so štvorkolku skvelé, keďže som vôbec nešiel na spotrebu, ale užívateľsky, tak ako väčšina vodičov. Kde sa dalo pracoval tempomat zľahka nad limit. Aj vďaka dobre odstupňovanej dvojspojkovej prevodovke DSG, si Karoq na okreskách v úseku dlhom asi 190 km vypýtal na 100 km len päť litrov nafty.

V zime k Jadranu - 2023
V zime k Jadranu - 2023
+22V zime k Jadranu - 2023

Takže oplatí sa ísť k slovinskému moru aj v zime? Za mňa určite áno a pokojne aj na predĺžený víkend.

Poznámka: ==== Autor je spolupracovník motoristickej relácie Motoring televízie TA3 a prevádzkovateľ stránky o autách AutoOlymp.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda Auto #Slovinsko #Škoda #Ľubľana #Jadran #Škoda Karoq #Jadranské more #Piran
Články podľa značiek