Elektrokrachy: Top 8 elektromobiliek, ktoré mali silné reči a napokon neprežili

Väčšina elektrických startupov vyhlasovala, že ich revolučné modely zmenia svet. V skutočnosti po nich zostali len stámiliónové dlhy.

21.02.2023 06:00
lightyear-2021-01-min Foto:
Predstavitelia mnohých elektromobiliek investorom sľubovali miliónové zisky. Vytvárajú však len obrovské dlhy. (ilustračné foto)
debata (19)

Otázka, či minimálne Európa prejde od roku 2035 na čisto elektrické autá je pre túto chvíľu zodpovedaná. A odpoveď znie áno. Politici o elektromobiloch radi a veľa rozprávajú a mnohí sa tvária, že sú pre Európsku úniu jedinou alternatívou. Čísla však nepustia – väčšina krajín v EÚ jednoducho nie je dosť bohatá, aby dokázala splniť ambiciózne ciele politikov. Ani v počte elektromobilov a ani v dostatočnej infraštruktúre, ktorú potrebujú. A hlavne – ľudia na elektrické autá nemajú dosť peňazí.

elektromobil - nabíjanie Čítajte viac Nádeje končia. EP definitívne schválil zákaz predaja spaľovacích áut od roku 2035

Veľké ambície majú s rozvojom elektromobility aj v USA alebo v Číne. Každú chvíľu si môžeme prečítať v médiách informáciou o tom, ako ten-ktorý startup, sľubujúci „revolučný elektromobil“ vyzbieral od investorov stovky miliónov a v niektorých prípadoch aj miliardy dolárov na dokončenie projektu a uvedenie auta na trh.

Elektromobily - výhodnosť v európskych krajinách Čítajte viac Kedysi Európu rozdeľovala politika. Budú to onedlho elektromobily?

V skutočnosti sa to však okrem Tesly, Rivianu a Rimacu podarilo z čisto elektrických značiek (teda takých, za ktorými nestoja veľké koncerny, vyrábajúce aj spaľovacie autá) len málokomu. Väčšina z týchto firiem, sľubujúcich „revolúciu“ na trhu s elektromobilmi medzičasom skrachovala, alebo je v súčasnosti v existenčných problémoch. Pozrime sa na niekoľko bombastických projektov, ktoré skončili neslávne.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #elektromobilita #Faraday Future #Byton #Nikola #Lightyear
Články podľa značiek