Pokračovanie článku: Elektrokrachy: Top 8 elektromobiliek, ktoré mali silné reči a napokon neprežili

2. Sono Sion – prežije projekt solárneho auta?

Sion Sono Foto: Sion Sono
sion Sion Sono

Sono Motors je automobilka, ktorá si za cieľ zvolila vytvoriť komerčne dostupné solárne napájané auto (MPV) pre širokú verejnosť. Jeho cena je aktuálne nastavená neuveriteľne nízko – na 30 000 eur. Sion je štandardný elektromobil s 300-kilometrovým dojazdom, avšak s tým rozdielom, že má 456 solárnych článkov integrovaných do celej karosérie. Tie generujú elektrinu zo slnka, ktorá dokáže predĺžiť dojazd, ktorý poskytuje 54-kilowatthodinová batéria, v priemere o 5800 km ročne, to je asi 112 kilometrov týždenne.

Aktuálne je však Sono Motors v situácii, keď nutne potrebuje od investorov dodatočnú hotovosť, aby projekt mohol ďalej pokračovať. Ku cti tejto spoločnosti slúži, že o svojom progrese a aj finančných ťažkostiach informuje, na rozdiel od mnohých iných, mimoriadne transparentne. Startup od roku 2016 vyzbieral približne 350 miliónov dolárov a v minulom roku podpísal s autopožičovňou FINN objednávku na 12 600 áut. Teraz však potrebuje ďalších 100 miliónov na to, aby v budúcom roku Sion mohol začať vyrábať.

Tie zháňa dokonca cez crowdfundingovú kampaň s príznačným hashtagom #savesion. Z tejto sumy vyzbieral doteraz polovicu, do konca chýba približne týždeň. Nad projektom však netreba predčasne lámať palicu, je oň pomerne široký záujem a je možné, že napokon predsa len prežije.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #elektromobilita #Faraday Future #Byton #Nikola #Lightyear
Články podľa značiek