Pokračovanie článku: Elektrokrachy: Top 8 elektromobiliek, ktoré mali silné reči a napokon neprežili

3. Uniti One – od revolúcie k podvodu

Uniti One Foto: Uniti
uniti one Uniti One

Uniti One bol špeciálny malý elektromobil, ktorý navrhol v roku 2017 švédsky startup Uniti. Vodič v ňom mal sedieť v strede a za ním boli dve sedadlá pre pasažierov. V závislosti od veľkosti batérie mal byť dojazd 150 alebo 300 kilometrov, dizajn bol futuristický. Základná cena auta bola stanovená na 17 760 eur.

Švédsky startup bol ďalším z radu tých, ktoré chceli „prehodnotiť mobilitu“ . Z revolúcie sa však napokon vykľul podvod. V Landskrone na Öresunde sa mala postaviť moderná továreň – to bol bol prísľub, s ktorým sa prostredníctvom crowdfundingu hneď pri štarte firmy vyzbierala sedemciferná suma v eurách. Ale „plne automatizovaná“ továreň nebola nikdy postavená a zakladateľ spoločnosti Lewis Horne zmenil rétoriku. Po novom sa Uniti malo vyrábať v Silverstone v Spojenom kráľovstve od roku 2020 – plán bol 300 000 kusov roč­ne.

Následne sa nič nedialo až do leta 2021. Vtedy spoločnosť predstavila svojim investorom hotové auto – Uniti Zero. Už to však nevyzeralo ako futuristický prototyp s názvom One, ale vykazovalo nápadnú podobnosť s čínskym lacným autom Zhidou D3. Uniti One sa nikdy nedočkalo reálnej výroby, v polovici roku 2022 spoločnosť vyhlásila bankrot a investori prišli o desiatky miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #elektromobilita #Faraday Future #Byton #Nikola #Lightyear
Články podľa značiek