Pokračovanie článku: Elektrokrachy: Top 8 elektromobiliek, ktoré mali silné reči a napokon neprežili

5. Faraday Future – nepomohli ani miliardy

Faraday Future FF91 -  2017 koncept Foto: Faraday
Faraday Future FF91 - 2017 koncept Faraday Future FF91 - 2017 koncept

Jia Yueting bol významným čínskym miliardárom – až do momentu, kým v roku 2015 nezaložil spoločnosť Faraday Future, ktorá mala ambíciu poraziť Teslu a neoznámil, že do výrobnej fabriky investuje minimálne jednu miliardu dolárov. Pravdou je, že Faraday Future v roku 2016 dokonca predstavila prototyp elektromobilu FF91, ktorý vo všetkých parametroch porážal konkurenčného amerického súpera.

Spoločnosť nayvše začala vyberať na objednané vozidlá zálohy vo výške 5 000 dolárov. Realita napokon bola celkom iná. Faraday Future niekoľkokrát podpísala a následne odstúpila od zmluvy na výstavbu veľkej továrne s niekoľkými americkými mestami.

V roku 2018 spoločnosť získala od nezverejneného investora 1,5 miliardy dolárov na pokračovanie projektu a splatenie všetkých záväzkov. Ale nepohlo to. Už na konci toho istého roku zredukovala stav svojich zamestnancov kvôli nedostatku hotovosti o 40 percent. V marci 2019 spoločnosť oznámila nový spoločný podnik s čínskym prevádzkovateľom online hier The9 na výrobu elektrických vozidiel v Číne, pričom spoločnosť The9 zverejnila, že na projekt prispeje až 600 miliónmi dolárov.

Žiaden produkčný automobil Faraday Future napriek tomu svetlo sveta neuzrel. Yueting vyhlásil osobný bankrot a presťahoval sa do USA. Jeho súkromné dlhy sa odhadujú na 3,6 miliardy dolárov. V januári 2021 Faraday Future oznámil, že spoločnosť vstúpi na burzu, približne pred rokom Komisia USA pre cenné papiere a burzu predvolala niekoľko členov manažérskeho tímu Faraday Future za nepresné vyhlásenia pre investorov. Produkčné auto stále nie je na svete a čo sa spoločnosťou, ktorá ešte stále zamestnáva necelých 500 zamestnancov naozaj deje, nikto poriadne netuší.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #elektromobilita #Faraday Future #Byton #Nikola #Lightyear
Články podľa značiek