Pokračovanie článku: Elektrokrachy: Top 8 elektromobiliek, ktoré mali silné reči a napokon neprežili

7. Lightyear zastavila astronomická cena

Lightyear 0 - 2022 Foto: Lightyear
Lightyear 0 - 2022 Lightyear 0 - 2022

Lightyear doslova očaril svet elektromobilom Ligthtyear 0, prvým elektromobilom, ktorý chcel vo veľkom využívať slnečnú energiu. Preto na jeho karosériu firma nainštalovala fotovoltické panely s plochou piatich štvorcových metrov. Lightyear sľuboval, že pri ideálom počasí, zabezpečí tento dodatočný zdroj energie ročne až 11 000 km jázd zdarma. To aj vďaka mimoriadnej efektivite.

Veď nádherný aerodynamický fastback má koeficient odporu vzduchu len 0,175, rekordný v histórii automobilovej výroby. Podnik získal po predstavení približne 40 000 objednávok. Lenže pôvodne odhadovaní predajná cena sa zvýšila zo 100 tisíc eur na astronomických 250 000 eur!

Výrobu spustil Lightyear vo Fínsku v novembri minulého roka. Teraz už ale výrobné linky stoja. Firma to začiatkom tohto roka zdôvodnila tým, že chce zdroje radšej nasmerovať na nový model Lightyear 2, ktorý by mal stáť len asi 40 000 eur, pritom by mal mať dojazd až 800 km, o 200 viac ako „nula“. Lenže len tri dni po pozastavení produkcie prišla studená sprcha. Dcérska spoločnosť Atlas Technologies, požiadala holandský súd o ochranu pred veriteľmi.

Práve Atlas Technologies bola zodpovedná za výrobu a pracovalo pre ňu asi 650 zamestnancov, prakticky všetci z holandského startupu. Čo so značkou bude ďalej, jasné nie je, výroba však stojí a nevyzerá to tak, že by sa mohla v najbližších mesiacoch rozbehnúť.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #elektromobilita #Faraday Future #Byton #Nikola #Lightyear
Články podľa značiek