Škoda Kodiaq: Prvé snímky poslednej generácie sú tu. Revolúcia sa nekoná

Nový Kodiaq pravdepodobne neprinesie veľké prekvapenia. Bude len o čosi uhladenejší. Revolúcia čaká až 7-miestne elektrické SUV, naznačené konceptom Vision 7S. Dokladujú to prvé snímky zamaskovaných prototypov Kodiaqu nachytaných vo Švédsku.

21.02.2023 18:00
debata (1)
Špionážne fotografie z Laponska naznačujú, že... Foto: Twitter
Škoda Kodiaq - testy 2023 Špionážne fotografie z Laponska naznačujú, že nový Kodiaq bude úhľadnejší. V prospech aerodynamiky a nižšej spotreby sa vzdá ostrých hrán. Prednou maskou nadviaže na mladšiu Octaviu.

Tento rok nám Škoda prinesie dve veľmi dôležité novinky. Štvrtú generáciu vlajkovej lode Superb a druhú generáciu veľkého SUV Kodiaq. Mnohí predpokladali, že nový Kodiaq si požičia čo-to z dizajnu elektrického konceptu Vision 7S, ktorý ukázala Škoda vlani v auguste. S najväčšou pravdepodobnosťou to tak ale nebude. Aj preto, že obrie investície do elektromobility nútia Škodu šetriť na jej konvenčných modeloch so spaľovacími motormi, ktoré za pár rokov skončia. Podobne ako pri Superbe pôjde preto skôr o hĺbkovú revíziu súčasnej generácie, ktorá je s jediným faceliftom na trhu od roku 2016.

Škoda 1000 MBG - 1967 Čítajte viac Škoda 1000 MBG: Na predaj je unikátna tisícka. Jazdí ich len zopár

Naznačujú to aj prvé neoficiálne snímky maskovaného Kodiaqu zverejnené na Instagrame. Pochádzajú zo Švédska, presnejšie švédskeho Laponska, obľúbenej destinácie automobiliek na zimné testy predsériových prototypov. Hoci brilantná kamufláž neumožňuje identifikovať detaily, i tak je zrejmé, že nový Kodiaq sa veľmi nezmení. Neočakávame ani nové „téčkové“ svetlá z Vision 7S, ani zásadne prepracovaný zadný stĺpik. Kodiaq bude pravdepodobne len o čosi úhľadnejší a aerodynamickejší. Predná maska vyzerá oblejšia. Z bokov zasa zmizne ostrý prelis „tornádo line“ a z blatníkov výrazné lemy.

Zdá sa, že z profilu zmizne typická „tornádo... Foto: Twitter
Škoda Kodiaq - testy 2023 Zdá sa, že z profilu zmizne typická „tornádo line“ aj výrazné lemy blatníkov.

Menší odpor vzduchu bude prospešný pre ekonomiku prevádzky a teda aj pre redukciu emisií CO2. O technike nie je nič známe. Zatiaľ by sa ale Kodiaq nemal vzdať naftových motorov. Otázka plug-in hybridu je otvorená. Doteraz bola táto technológia vyhradená len Octavii a Superbu, hoci pôvodne sa o nabíjateľnom hybride hovorilo aj v súvislosti s Kodiaqom. Dokonca už pri jeho modernizácii. Nestalo sa. Technologický problém by to ale byť nemal. Možno sa plug-in hybrid predsa len predstaví v kombinácii s novším motorom 1,5 TSI. Na manuálne prevodovky zabudnite.

Škoda Enyaq RS iV - dva guinnessove rekordy Čítajte viac Škoda Enyaq RS sa predriftovala priamo do Guinnessovej knihy rekordov

V kabíne môžeme očakávať modernejší infotainment inšpirovaný Enyaqom a novou Octaviou. O to viac ubudne hardvérových ovládačov. No nie až tak radikálne, pretože koncern VW sľúbil po kritike zákazníkov, ktorí sa sťažovali na prílišnú integráciu funkcií do dotykovej obrazovky, napríklad pri Golfe, kompromis a návrat aspoň niektorých tlačidiel. A v konečnom dôsledku zapracuje Škoda aj na asistenčných systémoch. Veď Kodiaq má za sebou už takmer sedem rokov kariéry. Jeho nástupca by sa mal predstaviť na jeseň. Dovtedy nás bude Škoda nepochybne zásobovať aspoň čiastkovými informáciami.

Škoda Kodiaq - testy 2023
Škoda Kodiaq - testy 2023
+4Škoda Kodiaq - testy 2023

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #facelift #testy #Škoda Kodiaq
Články podľa značiek