Video: Ďalšia nebrzdiaca Tesla v Číne zabila svoju posádku

Nebrzdiacu Teslu Model 3 sa jej vodič snažil zvládnuť do poslednej chvíle. Nabúral, až keď nemal kam uhnúť. Spolujazdkyňu to stálo život.

23.02.2023 16:00
0813b4c8-9945-4153-b8dd-02b74972d9d0 Foto:
Po nehode Tesly, ktorá sa pravdepodobne vymkla kontrole je spolujazdkyňa mŕtva a vodič v kóme.
debata (22)

Tesla má ďalší vážny problém. Informácií o nehodách, zavinených náhlym samovoľným zrýchlením niektorého modelu neustále pribúda. V polovici novembra sme písali o jednej takejto udalosti s tragickým koncom.

Auto, konkrétne Model Y, v čínskom meste Čchao-čou v provincii Guangdong namiesto toho, aby zastavilo, začalo zrazu akcelerovať a behom doslova „šialenej“ jazdy, ktorá trvala vyše tri kilometre neustále zrýchľovalo. Napokon dosiahlo počas nej takmer dvestokilometrovú rýchlosť – a to v meste. Kým havarovalo, dostalo sa do niekoľkých kolízií, pričom zabilo dvoch ľudí a tretieho vážne zranilo.

Vodiča zo zlyhania nemožno podozrievať – jednak bol profesionál, jednak kamerové záznamy zo stacionárnych kamier ukazujú, že sa počas jazdy snažil auto zastaviť – brzdové svetlo sa niekoľkokrát opakovane aktivovalo – avšak bezvýsledne. Viac sa dočítate v tomto článku:

tesla Čítajte viac Video: Tesla sa ‘zbláznila‘ a zabila dvoch ľudí v Číne. Pozrite si video z jej jazdy

O podobnej dopravnej nehode informovala pred niekoľkými dňami aj polícia z čínskeho mesta Rui'an. V hlavnej úlohe je tentokrát Tesla Model 3. Zábery z metských a bezpečnostných kamier zachytávajú Teslu, idúcu takou rýchlosťou, že počas jazdy po moste auto „skočí“ a následne dopadne na vozovku prednou časťou.

Potom sa len tesne stihne vyhnúť cyklistovi a doslova sa „prešmykne“ medzi autami na križovatke. Z nej auto prešlo do úzkej uličky v ktorej nemalo šancu obísť autobus pred ním. Vodič síce strhol riadenie, napriek tomu však Tesla v plnej rýchlosti narazila do jeho zadnej časti a vzápätí do zaparkovaného Audi. Kolíziu neprežila spolujazdkyňa, šoféra v kritickom stave previezli do nemocnice, momentálne sa nachádza v kóme.

Takto vyzerala divoká jazdy Tesly Model 3:

(videá nie sú vhodné pre maloletých a citlivé povahy)

Na výpoveď šoféra sú zvedaví mnohí, predovšetkým na to, či opäť išlo o samovoľné zrýchľovanie, respektíve auto sa stalo neovládateľným. Z vyššie uvedeného videa je podľa nás dosť pravdepodobné, že o zlyhanie vodiča nešlo – aspoň na základe vyhýbacích manévrov sa zdá, že sa celý čas snažil auto dostať pod kontrolu. Tesla Model 3 vraj bola približne tri roky stará, vodič bol na ňu zvyknutý.

Vyšetrovanie by malo ukázať príčinu nehody, Tesla sa už oficiálne vyjadrila, že pri ňom poskytne polícii maximálnu súčinnosť. Ak išlo opäť o zlyhanie systému Autopilot, respektíve bŕzd, ukazuje to na to, ako predčasne bol povolený vo verejnej premávke.

Tesla nesie vinu minimálne v tom, že Autopilot používala v marketingových kampaniach ako svoju veľkú konkurenčnú výhodu a ukazuje sa, že ho vedome preceňovala, dokonca aj za cenu podvodov. O tom sme viac písali tu:

autopilot1 Čítajte viac Video samoriadiacej Tesly X z roku 2016 je podvod. Potvrdil to insider

Na hru Tesly však pristúpili takmer všetky významné automobilky a začali sa preteky o to, kto ponúkne dokonalejšie auto, schopné plne autonómnej jazdy. Až v súčasnosti, keď sa s takýmito autami spája pomerne veľa nehôd a kolízií, sa ozývajú prvé hlasy, že systémy pre autonómnu jazdu boli v posledných rokoch veľmi preceňované a aby boli skutočne bezpečné, treba na nich pracovať ešte roky. K ich kritikom patrí napríklad aj šéf BMW:

BMW i7 - autopilot Čítajte viac Šéf BMW je zdesený zo súčasných autopilotov. ‘Nikto si to nekúpi!‘

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #autopilot #Tesla Model 3 #nehoda Tesly #nebrzdiaca Tesla
Články podľa značiek