Úspešnosť v autoškolách od apríla asi prudko klesne. Testy budú elektronické

Krúžkovanie odpovedí na teoretickej skúške pre získanie vodičského oprávnenia bude od apríla minulosťou. Nový elektronický test bude obsahovať 40 otázok, na ktoré bude potrebné odpovedať do 30 minút. Ale nie v autoškole!

23.02.2023 10:30
test, vodičský preukaz, autoškola Foto:
Elektronický test pre získanie vodičského preukazu bude po novom prebiehať na okresných dopravných inšpektorátoch
debata

Teoretická časť skúšky za účelom získania vodičského preukazu sa bude od apríla tohto roku vykonávať takzvaným elektronickým skúšobným testom. Ako v tlačovej správe informuje Ministerstvo vnútra SR, test bude generovaný zo širšieho spektra otázok z cieľom podrobnejšie preskúšať vedomosti budúcich vodičov. Rezort si od zmeny sľubuje zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky.

autoškola, doprava, auto Čítajte viac Neúspešnosť v autoškolách prudko rastie. Vinníka poznáte, ale neuhádnete

„Skúšobné testy vychádzajú z učebných osnov vodičských kurzov v autoškolách. V databáze je 1 400 otázok v 10 okruhoch, ktoré sa týkajú pravidiel cestnej premávky, uplatňovania prednosti v jazde či rýchlostných obmedzení," uviedlo ministerstvo s tým, že súčasťou testu bude aj znalosť dopravných značiek a dopravných zariadení, schopnosť vyhodnotiť dopravné situácie na križovatkách či postupy v prípade dopravnej nehody. „Odpovedať sa bude aj z teórie vedenia vozidla, z predpisov o dokladoch k vozidlu, či o konštrukcii a údržbe vozidla," zdôraznil rezort.

policajti, kontrola, vodičský Čítajte viac Pozor na staré vodičáky, vydané do apríla 2004. Platia len do konca roka 2023

Každý test bude obsahovať 40 otázok, na ktoré bude potrebné odpovedať do 30 minút. „Každá otázka má hodnotu 1, 2, 3 alebo 4 body, pričom celkový súčet za všetky správne odpovede bude 100 bodov. Prospejú iba žiadatelia, ktorí získajú najmenej 90 bodov," vysvetlilo ministerstvo. Doplnilo, že testovanie bude prebiehať v skúšobných miestnostiach na okresných dopravných inšpektorátoch, ktoré budú na to funkčne vybavené. Takto sa vylúči možnosť ovplyvňovania výsledku. Je preto predpoklad, že úspešnosť žiadateľov na testoch od apríla klesne.

Ďalším benefitom nového spôsobu testovania má byť podľa ministerstva vnútra zefektívnenie činnosti skúšobných komisárov, keďže elektronickým spôsobom testovania možno preskúšať vyšší počet absolventov autoškoly. „Vyhodnotenie elektronického testu je totiž rýchle a spoľahlivé," dodal rezort. Ak chcete vedieť, ako bude testovanie vyzerať v praxi, elektronický test si možno vyskúšať už teraz na webe Ministerstva vnútra (MV) SR.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vodičský preukaz #vodičák #autoškoly
Články podľa značiek