Dacia ‘valcovala‘. Sandero je najpredávanejším autom Európy, Duster zase deviaty

Dacia v januári tohto roku predala viac áut ako Peugeot alebo Kia.

27.02.2023 06:00
content 2022 - New Dacia visual identity - Range Foto:
Dacia mala v januári medzi desiatimi najpredávanejšími európskymi autami dokonca dva modely, Sandero rebríčku dopminovalo.
debata (15)

V januári 2023 vzrástol trh s osobnými automobilmi v Európskej únii o 11,3 percenta na 760 041 kusov, čím sa nový rok začal pozitívne a pokračuje zároveň pozitívny trend, keď registrácie nových áut v EÚ v medziročnom porovnaní nepretržite rastú už od augusta.

Januárovému výsledku ale asi treba prikladať o niečo nižšiu váhu, než naznačujú vyššie uvedené čísla. Január v roku 2022, patril k historicky vôbec najhorším januárom, predaje boli mimoriadne nízke a tak medziročné porovnanie vyzerá zákonite optimisticky.

Peugeot 208 Čítajte viac Golf padol! Toto je 50 najpredávanejších áut v Európe v roku 2022

Počas prvého mesiaca roku 2023 registrácie batériových elektrických (BEV) a hybridných osobných automobilov v EÚ naďalej rástli a predstavovali 9,5 percenta (BEV) a 26 percent (bez plug-in hybridov, čo je samostatná kategória) trhu. Napriek tomu benzín zostal najobľúbenejším druhom paliva pre novoregistrované autá v EÚ s podielom na trhu 37,9 percenta. Aj naďalej sa roztvárajú nožnice medzi batériovými elektromobilmi a plug-in hybridmi, ktoré predstavujú dočasnú technológiu na hranici dvoch zásadných.

zväčšiť Predaj áut v Európe za posledných 12 mesiacov. Foto: ACEA
PC January 2023 1 Predaj áut v Európe za posledných 12 mesiacov.

Zaujímavo sa vyvíjal trh s elektromobilmi. Ich januárové registrácie síce vzrástli o 22,9 %, čím dosiahli 71 984 áut registrovaných v celej EÚ, no na niektorých trhoch zaznamenali výrazný pokles. V tomto smere asi najviac prekvapilo Nemecko, kde sa predaj elektromobilov medziročne znížil až o 13,2 percenta (predaj plug-in hybridov tam klesol dokonca o viac než 50 percent). Vo Švédsku klesol predaj elektromobilov dokonca o vyše 18 percent a v tradične elektroskeptickom Taliansku o necelých 9 percent.

Silný začiatok roka mali aj hybridné elektrické vozidlá (HEV). Ich predaj medziročne vzrástol o 22,1 percenta na 197 982 kusov. Nedivili by sme sa, ak by už v priebehu budúceho roku hybridy nahradili na pozícii najpredávanejšieho druhu pohonu čisto benzínové autá.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #ACEA #predaj áut v Európe #DataForce
Články podľa značiek