Šéf Stellantisu: Návrh emisnej normy Euro 7 nedáva zmysel

Jediné, čo je podľa Tavaresa na návrhu novej emisnej normy pozitívne, je snaha o kontrolu pevných častíc z bŕzd a pneumatík.

24.02.2023 16:00
Carlos Tavares Foto:
Carlos Tavares nepatrí k topmanažérom, ktorí si zvyknú dávať "servítku pred ústa".
debata (4)

Šéf Stellantisu Carlos Tavarez patrí k automobilovým manažérom, ktorí si nedávajú servítku pred ústa. Vie ostro pomenovať riziká elektromobility, komentuje európsku politiku a otvorene hovorí aj o nedostatkoch návrhu emisnej normy Euro 7.

Konkrétne uviedol, že prísnejšie emisné limity pre znečisťujúce látky, ako sú oxidy dusíka a oxid uhoľnatý, v návrhu normy Euro 7 sú „neužitočné“ a kontraproduktívne v čase, keď sa automobilový priemysel snaží priniesť na trh cenovo dostupné elektrické autá. Cituje ho server AutoNews.com.

Carlos Tavares Čítajte viac ‘Už nejde o emisie, politici chcú Európanov vyhnať z áut,‘ tvrdí šéf Stellantisu

Očakáva sa, že nové štandardy budú zavedené v júli 2025, čo je z hľadiska vývoja automobilových technológií „šibeničný termín“. Podľa väčšiny výrobcov automobilov im nedáva dostatok času na vývoj a homologizáciu vyhovujúcich hnacích sústav.

„Nie je to užitočné, je to nákladné, neprináša to výhody zákazníkom, nie je to prínosom pre životné prostredie,“ povedal Tavares na mediálnom okrúhlom stole pred zverejnením ekonomických výsledkov Stellantisu za rok 2022. „Časť normy, venujúca sa emisiám spaľovacích motorov je niečo, čo jednoducho nedáva zmysel.“

Čína - prístav Peking Čítajte viac Šéf Stellantisu varuje pred Čínou: Ak nezasiahneme, dôjde k ‘strašnému boju‘

Tavares už predtým kritizoval normu Euro 7 ako stratu času a peňazí, pretože bude vyžadovať, aby výrobcovia automobilov investovali do katalyzátorov a filtrov pevných častíc, ako aj do ďalších technológií na zníženie emisií v modeloch na fosílne palivá, ktoré má Európska únia v úmysle od roku 2035 zakázať. Jediné, čo na návrhu novej emisnej normy vníma pozitívne, je snaha o monitorovanie znečisťujúcich častíc z brzdových doštičiek a pneumatík.

Preto sa podľa neho bude snažiť Stellantis obmedziť počet áut, podliehajúcich novej norme na minimum a bude sa snažiť čo najrýchlejšie rozbehnúť elektrifikáciu. To je pomerne zvláštne vyjadrenie, pretože koncom minulého roku sa Tavares opakovane vyjadroval k elektromobilite skepticky.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Carlos Tavares #Stellantis #emisná norma Euro 7
Články podľa značiek