Česi predstavili úplne nový moped. Vyzerá ako Babetta, len je elektrický

"Mopedix Electrix" má dojazd približne 70 kilometrov, maximálnu rýchlosť až 60 km/h a elektromotoru môže jazdec pomôcť aj šliapacími pedálmi.

02.03.2023 14:00
Český moped Mopedix Foto:
Český moped Mopedix sa verejnosti predstaví už o pár dní v Prahe na výstave Motocykel.
debata

Česká spoločnosť Goodped predstavila svoj prvý moped, na prvý pohľad vyzerajúci ako Babetta. Len je na rozdiel od nej elektrický. Elektromotor s nominálnym výkonom 3 kW sa nachádza v zadnom náboji, no nechýbajú ani šliapacie pedále. Kolesá majú priemer 19 palcov, obe sú vybavené kotúčovými brzdami. Vpredu je LED svetlo s tromi režimami svietenia.

Český moped Mopedix
Český moped Mopedix
+7Český moped Mopedix

Povolená maximálka pre túto kategóriu je 45 km/h, no Mopedix zvládne aj šesťdesiatku, tento režim je však určený mimo cesty. Maximálny dojazd mopedu by sa mal pohybovať tesne nad hranicou 70 kilometrov, presný údaj bude známy po ukončení procesu homologizácie. Ak si pozriete web výrobcu, tak sympatický nie je len samotný moped, ale aj veľmi odľahčená a vtipná forma, akou je prezentovaný. Koniec-koncov potvrdzuje to aj toto video:

Zaujímavé na tomto stroji je, že takmer celý je nielen vyvinutý Česku, ale z Česka pochádza aj väčšina komponentov, vrátane batérie s kapacitou 39 Ah. Mopedix má okrem sedadla podľa jeho tvorcov aj „praktický nosič na basu piva alebo na druhé sedadlo“.

Od prvého nápadu na výrobu elektrického mopedu (pôvodne mal vzniknúť aj benzínový variant, ale projekt bol pozastavený) až po práve prebiehajúcu finalizáciu podkladov na dokončenie homologizácie „mopedixu Electrix“ skúšobňou TÜV SÜD a prenájom nových montážno-administratívnych priestorov ubehli len necelé tri roky.

„Mopedix Electrix“ bude verejnosti oficiálne predstavený na veľtrhu Motocykel 2023, ktorá začína 2. marca v Prahe. Už je dokonca známa aj jeho uvádzacia cena 134 444 českých korún, čo je v prepočte necelých 5 700 eur.

zväčšiť Mopedix - technické parametre. Podané tak... Foto: Mopedix
mopedix Mopedix - technické parametre. Podané tak trochu odľahčenou formou.
debata chyba
Články podľa značiek