Spokojnosť majiteľov s Teslami klesá. V čele dôležitého rebríčku ju nahradil Rivian

Teslu Model 3 na čele rebríčka spokojnosti s elektromobilmi od J.D.Power vystriedal prémiový pikap Rivian.

08.03.2023 12:00
debata (1)
Prémiový pickup Rivian R1T je elektromobilom, s... Foto: Rivian
rivian-r1t Prémiový pickup Rivian R1T je elektromobilom, s ktorým sú jeho majitelia celkovo spokojní najviac.

Elektromobily prestávajú byť kuriozitou a čoraz viac sa na ne orientujú aj bežní užívatelia. A tí nedokážu len tak jednoducho „prižmúriť“ oko nad nedostatkami v kvalite alebo spracovaní, ako takzvaní „early adopters“, teda fanúšikovia danej technológie, ktorí si elektromobily kupovali ako prví.

A vidno to aj v prieskumoch zákazníckej spokojnosti, kde kultová značka, ako je Tesla, ktorá im dominovala, pomaly ustupuje z pozícií a nahrádzajú ju značky, ktoré od začiatku vývoja svojich elektromobilov viac dbali aj na kvalitu a „užívateľský zážitok“ zo svojich áut.

Prieskumy zákazníckej spokojnosti J.D. Power patria k najrozsiahlejším a najrešpektova­nejším. Aktuálne spoločnosť vydala úplne novú štúdiu s názvom J.D. Power 2023 U.S. Electric Vehicle Experience (EVX) Ownership Study. Tá sa zamerala na spokojnosť amerických majiteľov elektromobilov s autami, ktoré si zakúpili.

Index celkovej spokojnosti v štúdii J.D. Power zameranej na elektromobily vychádzal z čiastkových hodnotení v desiatich kategóriách: presnosť udávanej kapacity batérie; dostupnosť verejných nabíjacích staníc; dojazd; náklady na vlastníctvo; pôžitok z jazdy; jednoduchosť nabíjania doma; interiérový a exteriérový dizajn; bezpečnostná a technologická výbava; servis a kvalita a spoľahlivosť vozidla.

J.D. Power 2023 U.S. Electric Vehicle Experience (EVX) Ownership Study: Spokojnosť majiteľov s prémiovými elektromobilmi (maximum: 1 000 bodov)

zväčšiť J.D.Power 2023: Spokojnosť majiteľov s... Foto: J.D.Power 2023
J.D.Power 2023: Spokojnosť majiteľov s elektromobilmi J.D.Power 2023: Spokojnosť majiteľov s prémiovými elektromobilmi

Hneď v prvom roku, keď bol Rivian R1T zaradený do hodnotenia, sa prepracoval rovno na prvé miesto s celkovo najvyšším skóre spokojnosti 794 (na 1 000-bodovej stupnici). Majitelia Rivianov sú veľmi spokojní so zážitkom z jazdy a vnímanou kvalitou exteriéru aj interiéru vozidla. Ešte v minulom roku obsadili Tesly v rebríčku prvé tri miesta v poradí Model 3, Model Y a Model S.

V kategórii štandardných elektromobilov zvíťazil MINI Cooper Electric so skóre 782, pričom absolútne dominoval v najdôležitejšej kategórii: kvalita a spoľahlivosť.

Zaujímavé sú rozdiely vo vnímaní áut majiteľmi prémiových a „maistreamových" elektromobilov. Už tretí rok po sebe uvádzajú majitelia mainstreamov elektromobilov ako najproblematic­kejšiu kategóriu infotainment (19,2 zaznamenaných problémov na 100 vozidiel). Medzi majiteľmi prémiových elektromobilov sú najproblematic­kejšie kategórie vŕzganie a jazdný komfort (17,5 zaznamenaných problémov na 100 vozidiel) a nedostatky v exteriéri (13,6 zaznamenaných problémov na 100 vozidiel).

J.D. Power 2023 U.S. Electric Vehicle Experience (EVX) Ownership Study: Spokojnosť majiteľov s „mainstreamovými“ elektromobilmi (maximum: 1 000 bodov)

zväčšiť J.D.POwer 2023 - spokojnosť majiteľov s... Foto: J.D.Power 2023
J.D.Power 2023 - spokojnosť s elektromobilmi J.D.POwer 2023 - spokojnosť majiteľov s "mainstreamovými" elektromobilmi.

Najväčší rozdiel v spokojnosti medzi majiteľmi prémiových a mainstreamových elektromobilov je v dostupnosti verejného nabíjania. Tento rozdiel „má na svedomí“ hlavne sieť nabíjačiek Tesla, čo bol veľký ústretový krok voči ich majiteľom. Medzi majiteľmi prémiových elektromobilov je spokojnosť s dostupnosťou verejného nabíjania 589 (na tisícbodovej škále), zatiaľ čo medzi majiteľmi mainstreamových elektromobilov len 341.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Tesla #Rivian #J.D. Power 2023 #spokojnosť s elektromobilmi
Články podľa značiek