Geely Galaxy Light: Nádherný čínsky koncept mieri do výroby. Dostane aj satelity

Toto je ďalší dôkaz neskutočného pokroku čínskych automobiliek. Galaxy Light Concept nie je pritom len dizajnovým cvičením. Naznačuje príchod hneď niekoľkých sériových noviniek.

01.03.2023 18:00
debata
Koncept Galaxy Light má globálny dizajn, ktorý... Foto: Geely Galaxy
Geely Galaxy Light Concept - 2023 Koncept Galaxy Light má globálny dizajn, ktorý by sa nestratil v Európe ani v USA. Napriek tomu automobilka tvrdí, že vychádza z čínskej tradície.

Kým väčšina „západných“ automobiliek skoncovala s praxou konceptov, v Číne sa rodí jeden za druhým. Toto je ďalší príklad z dielne Geely. Automobilka, ktorá vlastní aj značky Volvo, Polestar, Lotus, sčasti Smart a do Európy preniká pod značkami Lynk & Co či prémiovou značkou Zeekr, plánuje ďalšie rozšírenie výrobného programu. Naznačila to konceptom Geely Galaxy Light. Nejde teda o výstrel do tmy či len dizajnovú kreáciu. Základy tohto prenádherného liftbacku, fastbacku, či ak chcete, 4-dverového kupé, sú totiž až „nebezpečne“ realistické.

Zeekr X - 2023 Čítajte viac Zeekr X: Začnime sa báť. Číňania predstavili ďalšie krásne elektro

Galaxy Light stojí na novej platforme (E- CMA), teda na elektrifikovanej verzii platformy Compact Modular Architecture, ktorú vyvinulo Geely spolu s Volvom a ponesie celý rad modelov strednej triedy s plug-in hybridným alebo čisto elektrickým pohonom. Modely série Galaxy majú poskytnúť zákazníkom špičkové technológie a špičkový dizajn. Pri pohľade na koncept Light niet pochýb o tom, že to čínska automobilka myslí vážne. Ofenzíva bude pekelne rýchla. Naplánovaná je premiéra až siedmich noviniek radu Galaxy v najbližších dvoch rokoch.

Štúdia stojí na platforme E-CMA, ktorá je... Foto: Geely Galaxy
Geely Galaxy Light Concept - 2023 Štúdia stojí na platforme E-CMA, ktorá je pripravená pre hybridné aj čisto elektrické pohony.

Štyri modely využijú plug-in hybridnú technológiu, ako napríklad SUV Galaxy L7 a sedan Galaxy L6, ktoré sa začnú dodávať v už v treťom štvrťroku 2023. Zvyšok pripadne na batériové elektromobily radu Galaxy E, z ktorých prvý bude Galaxy E8 v štvrtom štvrťroku tohto roka. S konceptom Galaxy Light odhalilo Geely aj svoj nový bezpečnostný systém batérie spolu s operačným systémom, integráciou satelitnej siete a inováciou v oblasti pasívnej bezpečnosti. Geely tvrdí, že ako prvý výrobca v odvetví poskytne pasažierom ochranu pred elektromagnetickým žiarením elektrického pohonu.

Kabína naznačuje prítomnosť autonómnych... Foto: Geely Galaxy
Geely Galaxy Light Concept - 2023 Kabína naznačuje prítomnosť autonómnych systémov riadenia. Budúce modely Galaxy majú pri autonómnej jazde využiť 72 satelitov.

Centrálny výpočtový systém Wise Star prepojený s cloudom je schopný až 81 000 biliónov výpočtov za sekundu, čo umožňuje systému Aegis presne predpovedať a predchádzať scenárom tepelného úniku a ďalším kritickým situáciám. Zároveň predlžuje životnosť batérie o 20 %. Extrémne odolná má byť aj samotná konštrukcia akumulátora, ktorá zníži riziko poškodenia či vznietenia. Modelový rad Galaxy dostane novú generáciu hybridného pohonu NordThor 8848, s tepelnou účinnosťou až 44,26 %.

Zeekr 009 Čítajte viac Zeekr: Čínska prémiová značka mieri do Európy. Chystá až šesť modelov

Hybridný motor má byť spojený s 3-rýchlostnou prevodovkou DHT, ktorá má byť ideálom medzi výkonom a hospodárnosťou. V Geely L7 to znamená šprint na stovku za 6,9 sekundy, dojazd 1 370 km a spotrebu 5,23 litra na 100 km. Za zmienku stojí aj operačný systém Galaxy N s autorsky vyvinutými čipmi. Prostredníctvom širšej siete satelitov Geely Holding Group umožní vozidlám Geely Galaxy prístup k polohovaniu s presnosťou na centimetre, čo znamená veľkú výhodu pre autonómne systémy riadenia. Geely očakáva, že do roku 2025 sprevádzkuje na obežnej dráhe 72 satelitov.

Geely Galaxy Light Concept - 2023
Geely Galaxy Light Concept - 2023
+27Geely Galaxy Light Concept - 2023

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Geely #Geely Galaxy
Články podľa značiek