Najlepší. Pozrite sa, ktoré značky a autá boli v januári najčastejšie v TOP 10

V počte umiestnení v európskych rebríčkoch TOP 10 dominovala Toyota. Škoda prekonala Volkswagen.

14.03.2023 16:00
Japonsko Toyota Hospodárenie Foto: ,
Toyota v januári doslova "prevalcovala" európsky trh.
debata

Analytická spoločnosť Dataforce vydala zaujímavú štatistiku, v ktorej sa zamerala na to, ktoré značky sa v januári najčastejšie umiestnili v prvej desiatke najpredávanejších áut na tridsiatich európskych trhoch. A výsledky naozaj stoja za pozornosť.

Absolútne dominantnou značkou bola v januári z tohto pohľadu Toyota, ktorá získala až 56 umiestnení v top 10, čo je o dve viac, ako v decembri. Rovnú polovicu z nich majú pritom na svedomí dva modely, navyše príbuzné – Yaris a Yaris Cross.

V počte umiestnení v európskych top 10 sa na druhé miesto dostala Škoda, čo značí, že sa po dvoch striedmejších rokoch pomaly nadychuje k ofenzíve. Len tesne za ňou skončil sesterský Volkswagen, ktorý mal v januári 33 umiestnení v top 10. Obe značky si teda v januári prehodili umiestnenia zo záveru uplynulého roku.

Peugeot 208 Čítajte viac Golf padol! Toto je 50 najpredávanejších áut v Európe v roku 2022

Kia a Dacia sa celý minulý rok „naťahovali“ o štvrtú, respektíve piatu priečku, no v januári Dacia kórejskej automobilke trochu odskočila. V top 10 na 30 trhoch Európy sa umiestnila až 27 krát, Kia len 22 krát. Za bránami prvej päťky skončili Hyundai (19 umiestnení v top 10) a Peugeot so 17 umiestneniami.

Pokiaľ ide o vozidlá s najčastejším umiestnením v top 10, lídrom je Yaris Cross (15 umiestnení), za ním nasleduje Yaris (13 umiestnení). O tretie a štvrté miesto sa delia Dacia Duster a Kia Sportage (12 umiestnení) a o piate a šieste miesto Škoda Octavia a VW T-Roc (10 umiestnení).

Za zmienku stojí aj úspešný štart Volva do nového roku. Dosiahlo totiž v rebríčkom top 10 až 12 umiestnení (viac ako BMW, Mercedes-Benz alebo Audi), pričom až šesť z nich pripadá na model Volvo XC40, ktorý by medzi menšími prémiovými modelmi mohol tento rok výrazne zamútiť vodu.

Pokiaľ vás zaujímajú kompletné tabuľky top 10 áut na všetkých 30 trhoch, veľmi prehľadne ich nájdete zoradené na tomto odkaze, ktorý publikoval server AutoNews, z ktorého sme prebrali dáta aj my.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #najpredávanejšie autá #TOP 10 áut #DataForce #AutoNews
Články podľa značiek