Hyundai Kona: Dizajn odhalený ešte pred premiérou. Zatiaľ digitálne

Hoci sa nová generácia Kony predstaví až o mesiac, automobilka opäť odhaľuje viac. A už vlastne ani niet čo skrývať. Najnovšie digitálna prezentácia prezrádza finálny dizajn bež štipky tajomstiev.

02.03.2023 18:00
debata
Nová Kona Electric bude disponovať oveľa... Foto: Hyundai
Hyundai Kona Electric - 2023 Nová Kona Electric bude disponovať oveľa dynamickejším dizajnom. Charakteristickým prvkom sa majú stať pixelové svetelné lišty.

O príchode druhej generácie Kony nás Hyundai informoval vlani v decembri. Aj s prekvapivým množstvom detailov a pomerne bohatou fotogalériou. Napokon, sesterská Kia Niro je už dávno na trhu a tak Hyundai potrebuje pritiahnuť pozornosť potenciálnych zákazníkov. V druhej várke nám tak servíruje finálny dizajn. Nie náhodou ide o elektrickú verziu. Hoci bude môcť toto SUV opäť využívať výhody hybridnej aj plug-in hybridnej technológie, práve Kona Electric má byť srdcom modelového radu. Aspoň v Európe. Je sa na čo tešiť. Trúfame si povedať, že dizajnéri odviedli dobrú prácu. Kona pôsobí nielen atraktívnejšie a športvejšie ako jej predchodkyňa, ale aj v porovnaní s Nirom. Evokuje skôr SUV-kupé ako klasické SUV.

Pri pohľade z profilu si nemôžte nespomenúť na... Foto: Hyundai
Hyundai Kona Electric - 2023 Pri pohľade z profilu si nemôžte nespomenúť na populárny Tucson. Splývavá zadná časť robí z Kony skôr SUV-kupé ako tradičné SUV.

Ostré prelisy akoby boli inšpirované revolučným Ioniqom 5, zadná časť zas pripomína Tucson a pri pohľade na svetelné „parametrické“ pásy si asi spomeniete na novučičký Ioniq 6. Hyundai si dal zároveň záležať na tom, aby ešte viac odlíšil jednotlivé verzie. Čisto elektrická Kona bude mať preto pixelové grafické detaily na mriežke nasávania a na zadnom nárazníku, 19-palcové kolesá, tiež inšpirované pixelmi, voliteľné čierne bočné zrkadlá a čiernu strechu. Zaujímavé je umiestnenie reflektorov de facto do blatníkov. Kým však pri verziách so spaľovacím motorom budú súčasťou plastového „brnenia“, Kona Electric dá prednosť hladkým aerodynamickým plochám. Kryt konektora nabíjania ostane vpredu, čo je veľmi dobré pre ľahký prístup k nabíjačkám.

Hyundai Kona - 2023 Čítajte viac Hyundai Kona: Druhá generácia odhaľuje tajomstvá. Ale nie všetky

Pomohla aj zmena proporcií. Na dĺžku bude mať nová Kona 4 355 mm, čo je až o 150 mm viac. Na rázvore s finálnou hodnotou 2 660 mm zas pribudlo 60 mm. Kona je tiež o 25 mm širšia. O to priestrannejšia bude kabína. Tá sa zmenila vskutku na nepoznanie, pretože ťaží z najnovšieho infotainmentu modelov Ioniq 5 a 6. Do 21. storočia posúva Konu prepojený digitálny kokpit a 12,3-palcová dotyková obrazovka v zakrivenom dizajne. Prekvapí absencia loga na volante. Nachádzajú sa tu len štyri bodky, tie však v Morseovej abecede symbolizujú písmeno H. Hyundai tiež sľubuje väčší batožinový priestor ale jeho objem zatiaľ neprezradil. Nevieme nič ani o technike, no vychádzať môžme zo sesterskej Kie e-Niro.

Aj interiér prejde radikálnou premenou. Bude... Foto: Hyundai
Hyundai Kona Electric - 2023 Aj interiér prejde radikálnou premenou. Bude väčší a v mnohom podobný Ioniqu 5. Napríklad aj dvojicou zakrivených displejov.
Pri elektrickej verzii očakávame 400 V batériu s kapacitou 64,8 kWh. Menší paket pravdepodobne z ponuky vypadne. Predné kolesá bude poháňať elektromotor s výkonom 150 kW a krútiacim momentom 255 Nm. Akcelerácia na stovku nezaberie viac ako osem sekúnd a maximálny rýchlosť by mohla atakovať 170 km/h, ak ju Hyundai neobmedzí, čo je dnes v móde. Vzhľadom na lepšiu aerodynamiku odhadujeme aj pri zachovaní pôvodnej kapacity akumulátora dojazd okolo 480 km, čo bude asi o 30 km viac v porovnaní so súčasnou Konou Electric. A čas nabíjania? Pri Nire sa nabitie výkonom maximálne 80 kW z 10 na 80 % skrátilo o jedenásť minú na výsledných 43. Nie je ale vylúčené, že Kona pôjde ešte ďalej, napríklad s nabíjacím výkonom.
Hyundai Kona Electric - 2023
Hyundai Kona Electric - 2023
+27Hyundai Kona Electric - 2023

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #Hyundai Kona #Hyundai Kona Electric
Články podľa značiek