Predné zelené brzdové svetlo už testujú aj trenčianske autobusy

Prvé veľké testovanie novej technológie prebieha na Slovensku, zapoja sa do neho tisíce áut - od taxíkov až po autobusy.

03.03.2023 20:00
debata (27)
Zelené svetlo sa bude testovať na desiatkach... Foto: TSK - Trenčiansky samosprávny kraj
zelene svetlo Zelené svetlo sa bude testovať na desiatkach prímestských autobusov v Trenčíne, Žiline a v Prievidzi.

O predných zelených brzdových svetlách sme prvýkrát písali v septembri minulého roku. Je to nový bezpečnostný prvok na automobile, vďaka ktorému napríklad chodci na priechodoch zistia, či auto spomaľuje a či môžu bezpečne prejsť cez cestu. Taktiež ho v spätnom zrkadle vidia aj vodiči, vďaka čomu napríklad vedia, čo auta za nimi v križovatke dobrzďuje.

Ide o technológiu, ktorá by mala prispieť k zvýšeniu bezpečnosti na cestách a k zníženiu nehodovosti. Jej prvé veľké pilotné testovanie prebieha na Slovensku. Od polovice februára sa do neho postupne zapájajú aj modré autobusy SAD Trenčín, zabezpečujúce prímestskú autobusovú dopravu pre Trenčiansku župu.

Prvé modré autobusy so zeleným svetlom sa na cestách v kraji začali objavovať počas valentínskeho utorka. Do terénnej skúšky výskumného projektu sa zapojí celkom 253 prímestských autobusov SAD Trenčín, inštalácie svetiel prebiehajú súbežne aj na 249 autobusoch SAD Žilina a na záver sa namontujú aj na autobusy SAD Prievidza.

„Predné brzdové svetlo je vybavené mikroprocesorom, nie je invazívne, žiadne vozidlo nepoškodí. Je univerzálne a montovateľné na každé jedno vozidlo, ktoré môže jazdiť po pozemných komunikáciách,“ vysvetlil Jozef Garaj, vedúci technickej realizácie projektu.

Testovanie v reálnej premávke prebieha na Slovensku do konca septembra 2023 v spolupráci so Žilinskou univerzitou aj Trenčianskou župou. „Testom chceme dokázať, že použitím predného brzdového svetla sa zníži nehodovosť a zvýši plynulosť cestnej premávky,“ dodáva Garaj.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #zelené brzdové svetlo #zníženie nehodovosti #SAD Trenčín
Články podľa značiek