Dotácie na elektroautá? Kdeže, Rakúšania podporia skladacie bicykle

Nie je to vtip. Od marca naozaj môžete dostať v Rakúsku až 600-eurovú dotáciu na skladací bicykel. Jeho rozmer v zloženom stave však nesmie presiahnuť 110 x 80 x 40 cm.

09.03.2023 14:00
skladaci bicykel Foto: ,
V Rakúsku dostanete pomerne vysokú dotáciu na skladací bicykel - a nemusí byť ani elektrický.
debata (7)

Od marca môžu Rakúšania požiadať o dotáciu až do výšky 600 eur, keď si kúpia skladací bicykel, ktorý môže, ale nemusí byť elektrický. Nie však všetci. Dotácia je určená pre dochádzajúcich za prácou a je podmienená vlastnením ročnej „električenky“ , teda celoročného lístku na verejnú dopravu.

Aj preto je tu ešte jedna podmienka – v zloženom stave nesmú byť bicykle väčšie ako 110 × 80 × 40 cm, aby ich bolo možné podľa ministerstva považovať za batožinu vo vlakoch rakúskeho národného prepravcu ÖBB.

Ide o dvojzložkovú dotáciu – ministerstvo pre ochranu klímy prispeje na kúpu skladacieho bicykla sumou 450 eur, zvyšných 150 eur bude príspevok obchodu, v ktorom bude bicykel kupovaný.

Bicykel / Bike / Cyklista / Čítajte viac Tipnite si, kto v Európe vyrába najviac bicyklov. Holanďania to nie sú

Nejde pritom o jedinú rakúsku „bicyklovú“ dotáciu. Ďalšou dotáciou, ktorá fungovala už v uplynulom roku, je 900 eur na kúpu nákladného (cargo) elektrického bicykla. Tá sa od marca zvýši až na tisíc eur, dotácia však nesmie presiahnuť 50 percent hodnoty bicykla.

Pre firmy, obce a kluby zostávajú v platnosti dotácie na e-biky vo výške 400 eur (maximálne päť bicyklov), dotácia však musí byť maximálne tretinou nadobúdacej ceny elektrobicykla.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #elektrobicykel #e-bike #skladací bicykel #skladacie bicykle #dotácia na bicykel
Články podľa značiek