Naša sieť elektromobily nezvládne. Tvrdia experti, nie politici

Nedostatočná kapacita elektrickej siete je už v súčasnosti obmedzením pre výstavbu nabíjacích staníc, zhodli sa experti.

09.03.2023 06:00
49669007897 4b85c8e1a8 k Foto:
Kritickou úlohou pre rozvoj elektromobility bude zabezpečenie stability rozvodných sietí.
debata (62)

Predstavte si, že veľká väčšina Európanov skončí v práci a domov prídu zväčša medzi štvrtou a šiestou hodinou večer. A ak budú jazdiť na elektromobiloch, tak logicky v tomto čase svoje autá pripoja k nabíjacím staniciam. Čo sa stane? Vznikne „odberová tsunami“ ktorá dokáže destabilizovať zastarané elektrické rozvodné siete nielen na území štátu, ale aj väčšieho regiónu. A to môže viesť k rozsiahlym výpadkom – blackoutom.

Toto riziko hrozí oveľa viac v krajinách, kde bude väčšina energie vyrábaná síce z ekologických, avšak nestabilných obnoviteľných zdrojov. Tak či tak bude nutné investovať miliardy eur do modernizácie rozvodných sietí a ďalšie miliardy do veľkých batériových úložísk, schopných vyššie popísané výkyvy kompenzovať.

Elektromobily - nabíjanie Čítajte viac Strach z vypínania nabíjačiek elektroáut narastá. Inak ale hrozí blackout

Nemci napríklad už teraz pripravujú „zákon prvej pomoci“, umožňujúci v kritických dobách na neurčitý čas diaľkovo vypnúť nabíjačky elektromobilov a obmedziť aj kúrenie. Na Slovensku sme našťastie nerezignovali na energiu z jadra, čo je do budúcnosti určite dobre, aj keď by samozrejme bolo lepšie technologicky sa orientovať na iný, než ruský urán. To sa ale samozrejme ľahko píše, realizácia už taká jednoduchá nie je. Napriek tomu to nerieši problém zastaraných rozvodných sietí.

Distribučná sústava nie je pripravená na väčší nárast elektromobility. Potrebovali by sme ju posilniť s ohľadom na plánovaný rozvoj nabíjacích staníc.
Miroslav Gejdoš, Stredoslovenská distribučná (SSD)

Plánovaný zákaz predaja nových osobných automobilov so spaľovacím motorom po roku 2035 a prechod na elektromobilitu výrazne zvýši spotrebu elektriny na Slovensku a vyžiada si významné investície do rozvoja distribučnej sústavy. Nedostatočná kapacita elektrickej siete je už v súčasnosti obmedzením pre výstavbu nabíjacích staníc, zhodli sa experti oslovení TASR. Okamžitá náhrada všetkých osobných automobilov elektromobilmi by podľa skorších prepočtov ministerstva hospodárstva zvýšila ročnú spotrebu elektriny Slovenska viac ako o tretinu.

„Distribučná sústava nie je pripravená na väčší nárast elektromobility. Potrebovali by sme ju posilniť s ohľadom na plánovaný rozvoj nabíjacích staníc,“ upozornil špecialista externej komunikácie Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš. „Bez príspevku z plánu obnovy a odolnosti na posilnenie sústavy však nebudú môcť distribučné spoločnosti pripojiť mnohé nabíjacie stanice v závislosti od lokality a požadovaného výkonu,“ dodal. Plán obnovy ráta s príspevkami na rozvoj energetiky vo výške viac ako 200 miliónov eur, peniaze sú však určené aj na rozvoj obnoviteľných zdrojov energie či na výstavbu elektrolyzérov na výrobu vodíka a na jeho uskladnenie.

elektromobilita Čítajte viac Šok: Prvá krajina Európy zvažuje zimný zákaz prevádzky elektromobilov

Nároky na rozvodnú sieť pritom budú rásť pomerne výrazne. Ministerstvo hospodárstva SR v analýze k rozvoju elektromobility očakávalo, že pri počte približne 116 000 elektro­mobilov v roku 2030, čo je asi päť percent zo všetkých osobných áut, by spotreba elektriny vzrástla približne o dve percentá. To znamená, že pokiaľ by na Slovensku jazdili iba elektromobily, vzrastie spotreba elektriny, a tým aj nároky na distribúciu, o približne 40 % alebo o 12 terawatthodín (TWh) ročne, čo je ročná výroba takmer troch jadrových blokov.

Západoslovenská distribučná podľa hovorkyne spoločnosti Michaely Dobošovej v poslednom období každoročne navyšuje investície do rozvoja a obnovy distribučnej sústavy, aktuálne je to viac ako 100 miliónov eur a pre rok 2023 očakáva investície na úrovni približne 130 miliónov eur. „Investície do modernizácie distribučnej sústavy robíme priebežne, nakoľko už dnes vieme povedať, že nepôjde o skokovú zmenu, ale skôr evolučný vývoj,“ priblížila. Elektromobilov je na Slovensku v súčasnosti necelých 6 000 kusov a do roku 2030 by ich mohlo byť podľa najnovších odhadov Akčného plánu elektromobility až 183 000.

Elektromobily - nabíjanie Čítajte viac Dôjde elektromobilom čoskoro 'šťava'? Siete s nimi nepočítali

Pokiaľ by bol napriek odporu niektorých štátov na úrovni EÚ schválený úplný zákaz predaja nových automobilov so spaľovacími motormi po roku 2035, dá sa očakávať výmena prevažnej časti týchto áut za elektromobily do roku 2050. Analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida pripomenul, že okrem elektromobilov k nárastu dopytu po elektrine prispeje i dekarbonizácia priemyslu. „Takže sa treba veľmi seriózne zamýšľať nad budovaním ďalších zdrojov, prenosových kapacít, rozvojom verejnej a železničnej dopravy, ale aj alternatív v podobe výroby biometánu či vodíka,“ doplnil analytik.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #blackout #rozvodné siete #nabíjacia infraštruktúra #distribučné siete
Články podľa značiek