Ukradnú nám ‘slovenskú‘ baterkáreň Američania? VW zvažuje USA

Jeden zo šiestich nových európskych závodov koncernu VW na akumulátory mal stáť v krajinách V4. Asi sa tak ale nakoniec nestane. Môže za to americký protiinflačný zákon.

09.03.2023 12:00
debata (1)
Sen o tom, že obrovská investícia Volkswagenu... Foto: Britishvolt
Britishvolt - výrobný závod na batérie v Británii Sen o tom, že obrovská investícia Volkswagenu do závodu na výrobu batérií skončí na Slovensku, sa rozplýva. (ilustračná snímka)

Koncern Volkswagen má veľkolepé elektrifikačné ambície. Aby ich dokázal splniť, potrebuje v Európe dostatočnú výrobnú kapacitu na batérie. Preto už v roku 2021 oznámil, že na starom kontinente spustí do konca dekády šesť nových „baterkární“ s celkovou kapacitou 240 GWh. Prvá z nich sa tento rok otvára vo Švédsku ako spoločný podnik so spoločnosťou Northvolt , v ktorej má VW 20-percentný podiel. Druhá bude postavená v Nemecku s čínskym partnerom Gotion High-Tech, kde budú mať Nemci 26-percentný podiel. Ďalšia sa plánuje v roku 2026 v španielskej Valencii. No a jedna zo šiestich fabrík mala stáť aj vo východnej Európe. Čo je logické, keďže koncern vyrába autá na Slovensku, v Českej republike aj v Maďarsku. A ani tým sa elektrifikácia nevyhne.

inobat Čítajte viac Slovenský InoBat chce postaviť baterkáreň v Srbsku

Definitívne rozhodnutie o lokalizácii závodu však ešte stále nepadlo a pravdepodobne ani tak skoro nepadne. Do hry totiž vstúpili Američania, presnejšie tamojší protiinflačný zákon, ktorý má za cieľ prilákať investorov. Podľa Financial Times by mohol nemecký koncern vďaka tomu získať za Atlantikom dotáciu vo výške 9 až 10 miliárd dolárov. Skupina Volkswagen preto zvažuje celkom prehodnotiť svoje plány. „Držíme sa nášho cieľa vybudovať do roku 2030 v Európe továrne na články s kapacitou približne 240 GWh , ale na to potrebujeme správne rámcové podmienky. Preto počkáme a uvidíme, čo prinesie takzvaná zelená dohoda EÚ,“ uviedol VW v stredu. Ponáhľať sa Volkswagen nemusí, potrebné objemy batérií má zabezpečené až do roku 2028.

northvolt Čítajte viac Megafabriku na baterky Nemcom možno 'ukradnú' Američania

Jednoducho, ak EÚ adekvátne nezareaguje na americké finančné stimuly, príde o veľký závod na batérie, presnejšie, jedna z krajín EÚ. „Je to tak. V Severnej Amerike napredujeme oveľa rýchlejšie,“ povedal agentúre Reuters človek blízky tejto záležitosti, ktorý si neželal byť menovaný. Samozrejme, výroba za Atlantikom by si vyžadovala vyššie logistické náklady, ak by mali byť akumulátory použité v európskej výrobe, ale americká štátna podpora je pre investorov príliš lákavá. Napokon Volkswagen potrebuje kapacity na výrobu akumulátorov aj v USA. Za Atlantikom už produkuje elektrické SUV ID.4 a v roku 2027 tam rozbehne aj megavýrobu elektrických pikapov pod novou značkou Scout.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #USA #VW #V4 #Gigafactory #baterkáreň
Články podľa značiek