Nissan je v problémoch. Jeho rating klesol do neinvestičného pásma

Podľa ratingovej agentúry S&P Global Ratings je výrazné zotavenie tržieb a zisku Nissanu v dohľadnej dobe "nepravdepodobné".

10.03.2023 12:00
Japonsko Nissan 2.kvartál 2020/21 strata Foto: ,
Nissan už dlhšie nie je na tom ekonomicky úplne dobre, známy a problémový manažér Carlos Ghosn predpovedal automobilke do roku 2023 krach.
debata

Ratingová agentúra S&P Global Ratings oznámila, že rating spoločnosti Nissan znížila o jeden stupeň z BBB- na BB+. Tým sa rating automobilky dostal mimo investičného pásma.

Podľa agentúry je výrazné zotavenie tržieb a zisku Nissanu „nepravdepodobné“, pričom poukázala na pokračujúce problémy v dodávateľskom reťazci a vysoké náklady v sektore. Firma bude podľa S&P v ziskovosti aj naďalej zaostávať za konkurenciou, a to minimálne ďalší rok či dva.

S&P však zároveň dodala, že výhľad ratingu Nissanu stanovila ako stabilný. Aj naďalej totiž počíta s tým, že automobilka si udrží doterajšiu finančnú disciplínu.

Renault-Nissan - aliancia Čítajte viac Renault sa vzdáva nadvlády nad Nissanom. Výhody sú nejasné

A čo je dôvodom tohto kroku? Rok 2022 bol pre Nissan naozaj ťažký. Jej globálny predaj klesol o 20,7 percenta na takmer 3,23 milióna vozidiel oproti 4,06 milióna v roku 2021. Predaje Nissanu pritom klesli klesli na všetkých dôležitých trhoch japonskej automobilky.

V domácom Japonsku klesol síce len o 0,5 percenta, no v Spojených štátoch až o 25,4 percenta, respektíve o 23,8 percenta v Severnej Amerike ako celku. Predaje v Európe klesli o 23,1 percenta a v Číne o 22,1 percenta. Navyše Nissan taktiež prišiel o fabriku v Rusku, ktorú „predal“ za jedno euro a neistotu vyvolávalo aj dlhodobé „naťahovanie sa“ s Renaultom o kompetencie v rámci ich spoločnej aliancie, ktoré až začiatkom tohto roku nadobudla jasnejšie kontúry.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Renault #aliancia Renault - Nissan #S&P Global Ratings
Články podľa značiek