WCOTY: Poznáme tri najlepšie autá roka. Na víťaza si ešte počkáme

Ďalším sitom novinárskej ankety o Svetové auto roka 2023 prešli len tri autá. Napriek pôvodnej prevahe modelov so spaľovacím motorom si vo finále zasúťažia elektromobily. I keď dva z nich môžu mať aj spaľovací motor.

13.03.2023 06:00
debata (2)
O definitívnom víťazovi rozhodne 100-členná... Foto: WCOTY
WCOTY 2023 - traja finalisti O definitívnom víťazovi rozhodne 100-členná novinárska jury 5. apríla na autosalóne v New Yorku. Už dnes je ale jasné, že každý z troch finalistov môže mať čisto elektrický pohon.

Už to vyzeralo, že anketa Svetové auto roka, teda World Car Awards, nebude kopírovať tú európsku COTY, kde sa na prvých troch priečkach umiestnili tri elektromobily v čele s Jeepom Avenger. Veď vo svetovom zápolení prenikli do finálovej desiatky len dva čisté elektromobily. A dokonca sa tu ocitli 6-valcové kupé Nissan Z a BMW 2 Coupé. Lenže tie to už majú takpovediac zrátané. Svetová anketa pokročila do ďalšieho kola, kde porota zložená zo 100 novinárov z 32 krajín sveta zredukovala finalistov na troch. A všetci traja majú elektrický pohon – Hyundai Ioniq 6, BMW iX1 a Kia Niro. I keď je pravdou, že mníchovská X-jednotka aj kórejské Niro počítajú okrem batériových verzií aj so spaľovacími motormi.

Hyundai Ioniq 5 - WCOTY 2022 Čítajte viac WCOTY 2022: Svetovým autom roka je Hyundai Ioniq 5! Európsky kráľ obišile naprázdno

Ktoré z áut sa stane svetovým automobilovým kráľom, sa dozvieme 5. apríla na autosalóne v New Yorku. V každom prípade ide už teraz o obrovský úspech kórejského koncernu Hyundai Kia. Pritom len vlani si rozdelili najvyššie ocenenia. Kia EV6 sa stala európskym autom roka a Hyundai Ioniq 5 svetovým autom roka 2022. Uvidíme, či nemecké kompaktné SUV zvládne tento nerovný boj. Ale ak by aj nie, Mníchov má svojich zástupcov v ďalších podkategóriách. Luxusné BMW i7 súťaží v triede elektromobilov s Hyundaiom Ioniq 6 a luxusnou limuzínou Lucid Air. No a vlajkovú loď BMW nájdeme aj v triede luxusných áut roka spolu s Genesisom G90 a opäť americkým elektromobilom Lucid Air.

COTY - 2023 Čítajte viac COTY 2023: Európskym autom roka je Avenger. S Jeepom spoločného veľa nemá

V triede športových áut postúpili Kia EV6 GT, Nissan Z a Toyota Corolla GR. Prítomnosť EV6 GT je tak trochu prekvapením, pretože ide len o verziu klasického elektrického crossoveru EV6, ktorý nechýbal vo vlaňajšej ankete. Oveľa viac by to tu svedčalo takému BMW 2 Coupé. Opakom vysokovýkonných áut sú tie mestské, kde sa o titul uchádzajú Citroën C3, čínsky elektrický zástupca Ora Funky Cat a VW Taigo. Záver patrí súťažiacim o najlepší dizajn roka. A tu nájdeme už tretiu nomináciu Hyundai Ioniq 6 a tiež tretiu nomináciu pre Lucid Air. No sú tu aj sklamania. Bez postupu skončili z pôvodnej finálovej desiatky Alfa Romeo Tonale, Honda ZR-V, Mazda CX-60, Mercedes-Benz C aj Nissan Ariya.

Finalisti ankety Svetové auto roka

BMW X1 / iX1

BMW iX1 Foto: BMW
BMW iX1 - 2022 BMW iX1

Hyundai Ioniq

Hyundai Ioniq 6 - 2022 Foto: Hyundai
Hyundai IONIQ 6 - 2022 Hyundai Ioniq 6 - 2022

Kia Niro

Kia Niro Foto: Kia
Kia Niro - 2022 Kia Niro

Hlasujte, ktorý z troch finalistov by mal byť svetovým autom roka

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Hyundai #BMW #Kia Niro #BMW X1 #BMW iX1 #Hyundai Ioniq 6
Články podľa značiek