Peklu na maďarskej diaľnici sa dalo zabrániť. Tvrdia tamojšie médiá

Na severomaďarskej diaľnici M1 sa zrazilo 37 áut a päť kamiónov. Zhorelo 19 vozidiel, 19 ľudí je vo vážnom stave, jeden zomrel.

13.03.2023 14:40
Maďarsko počasie vietor nehoda hromadná obeť... Foto:
K nehode došlo v prachovej búrke na severomaďarskej diaľnici M1 v sobotu 11. marca 2023. Havarovalo 37 áut a päť kamiónov, 19 vozidiel zhorelo.
debata (14)

V sobotu 11. marca bola slovenská diaľnica D2 niekoľko desiatok minút pre piesočnú búrku obojsmerne uzavretá od hraničného priechodu Čunovo po križovatku s D4 (Jarovce). Bratislavskí policajti tam zdokumentovali dve škodové udalosti s predbežnou výškou škody 10 000 eur. Nikto sa našťastie nezranil.

Úplne iná, takmer apokalyptická situácia však bola v Maďarsku, kde diaľnicu uzavrela až tragická hromadná nehoda s desiatkami áut a zranených. Že to nie je prehnané konštatovanie, ukazuje aj dramatické video z palubnej kamery, zachytávajúce celú situáciu:

A čo sa tam vlastne stalo? V prachovej búrke v sobotu popoludní havarovalo na severomaďarskej diaľnici M1 37 áut a päť kamiónov. Pri nehode zhorelo 19 vozidiel. Hromadnú nehodu v sobotu popoludní v prachovej búrke na severomaďarskej diaľnici M1 neprežil 44-ročný muž.

Autá smerujúce po diaľnici na západ sa zrazili krátko pred pol treťou popoludní v oblasti obce Herceghalom, asi 27 kilometrov od Budapešti. Maďarská polícia oznámila, že pri odstraňovaní vrakov zhorených vozidiel našli pod jedným vrakom mŕtve telo. Zranených bolo 39 osôb, medzi nimi aj desať detí.

Pri nehode sa zranilo 39 osôb, medzi nimi aj... Foto: TASR/AP, TASR/DUNA/MTI- Peter Lakatos
Maďarsko počasie vietor nehoda hromadná obeť zranení Pri nehode sa zranilo 39 osôb, medzi nimi aj desať detí.

Maďarská záchranná služba OMSZ spresnila, že do zásahu nasadili štyri vrtuľníky a 16 sanitiek. Zranených odviezli do nemocníc miest Győr, Tatabánya, Székesfehérvár a Budapešť. Ťažké poranenia utrpeli štyri deti a desať dospelých. Zarážajúce je aj správanie sa účastníkov nehody, ktoré zachytáva nižšie uvedené video. Na ňom vidno, ako ľudia bez akýchkoľvek reflexných prvkov chodia priamo po diaľnici a hľadajú svoje osobné veci a nejavia žiadnu snahu kritický úsek opustiť a dostať sa do bezpečia:

V Maďarsku veľké pobúrenie vyvolali informácie, že nehode sa dalo zabrániť, kompetentní však situáciu podcenili. Prachový oblak sa totiž v tejto oblasti pohyboval už niekoľko hodín a dokonca v tomistom úseku diaľnice spôsobil už okolo obeda jednu menej vážnu nehodu.

Cestári však na situáciu nijako nezareagovali, rýchlosť na diaľnici nebola obmedzená a priamo na nej neboli ani žiadne iné varovania pred nebezpečnou situáciou, napriek tomu, že niekoľko vodičov informovalo v rôznych dopravných správach o zlej situácii v úseku s búrlivým vetrom a výrazne obmedzenou viditeľnosťou.

Maďarský server HVG.hu oslovil aj správcu diaľnice, spoločnosť MKIF, ktorá potvrdila, že pred nehodou neboli na diaľnici žiadne varovania, pretože piesočná búrka prišla náhle. Jediným opatrením, boli výstrahy pred silným bočným vetrom. Na situáciu zareagoval už aj maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý vyhlásil, že celá udalosť bude mimoriadne dôsledne prešetrená.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #hromadná nehoda #piesočná búrka #piesková búrka #nehoda na diaľnici #nehoda v Maďarsku
Články podľa značiek