Airstream: V revolučnom koncepte prívesu má prsty Porsche

Karavan budúcnosti má byť aerodynamický a ľahký. Aj kvôli elektromobilom.

14.03.2023 18:00
debata
Koncept Airstream Studio F.A. Porsche Concept... Foto: Airstream
Airstream Studio F.A. Porsche Concept Travel Trailer - koncept prívesu 2023 Koncept Airstream Studio F.A. Porsche Concept Travel Trailer rešpektuje históriu Airstreamu, ale dizajn posúva do novej, elektrickej epochy. Zakladá si na aerodynamike a nízkej hmotnosti.

Koncepty budúcnosti sa nám spájajú zväčša s autami. Tentoraz tu ale máme zaujímavý karavan legendárnej americkej značky Airstream, ktorá sa preslávila ikonickými hliníkovými prívesmi. Jej výrobky sú odjakživa rozpoznateľné, aj preto Airstream neriešil otázku dizajnu. Ľudia ho milujú taký aký je. Lenže prichádza nová, elektrická epocha a tá si vyžaduje nový prístup. Zvlášť, ak sa budú karavany stále viac objavovať za elektromobilmi s obmedzeným dojazdom. Preto sa Airstream spojil s štúdiom F.A. Porsche a navrhol prvý koncept vo svojej 90-ročnej histórii. Nešiel cestou omračujúceho luxusu, ale udržateľnosti.

Novinkou je zadné výklopné veko aj markíza... Foto: Airstream
Airstream Studio F.A. Porsche Concept Travel Trailer - koncept prívesu 2023 Novinkou je zadné výklopné veko aj markíza integrovaná priamo do strechy.
BMW iX 60M - dojazd s prívesom Čítajte viac Youtuber skúsil dojazd elektromobilu s prívesom. Výsledok ho šokoval

Novinka s nekonečným názvom Airstream Studio F.A. Porsche Concept Travel Trailer sa zameriava na čo najnižšiu hmotnosť a čo najlepšiu aerodynamiku. Preto je veľká časť komponentov vyrobená z kompozitných materiálov a zadná časť či hladký podvozok prispôsobené na nerušené obtekanie vzduchu. Keďže kompaktné rozmery neumožňujú vytvoriť extra priestrannú kabínu, Airstream stavil na variabilitu. K dvom zadným lôžkam sa dá napríklad dostať cez veľké výklopné veko a na strechu inštalovať stan. Podeň sa ešte podarilo integrovať výsuvnú markízu.

Interiér je kompaktný, ale veľmi variabilný. Foto: Airstream
Airstream Studio F.A. Porsche Concept Travel Trailer - koncept prívesu 2023 Interiér je kompaktný, ale veľmi variabilný.
Airstream Weber Traveler  - skladací gril Čítajte viac Totálny úlet: Airstream a Weber predstavili skladací gril do auta!

Novinkou podvozka je nastavenie svetlej výšky. Airstream tvrdí, že vďaka tejto vychytávke je možné nielen znížiť odpor vzduchu na diaľnici, ale aj zaparkovať príves do väčšiny bežných garáží. Kabína je určená dvom osobám. V prednej časti nájdeme malú kuchynku, na ľavej strane malú kúpeľňu, no a lavica so stolom sa môže premeniť na dvojmiestne lôžko. Spodná časť dverí poslúži aj ako vonkajšia lavica. Uvidíme, ako s konceptom Airstream naloží. Zatiaľ má podobu modelu v mierke 1 : 3. Bob Wheeler, šéf spoločnosti, však sľúbil, že niektoré jeho prvky by sa mohli objaviť aj vo výrobe súčasných modelových radov.

Airstream Studio F.A. Porsche Concept Travel...
Airstream Studio F.A. Porsche Concept Travel...
+10Airstream Studio F.A. Porsche Concept Travel...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Porsche #karavan #príves #Airstream
Články podľa značiek