Smelé plány: VW preinvestuje v najbližších piatich rokoch 180 miliárd eur

Koncern chce priamo konkurovať Tesle, posilniť svoju pozíciu v USA a v Číne a stať sa dominantným výrobcom elektromobilov v Európe.

20.03.2023 12:00
Volkswagen-ID Buzz-2023-1600-de
Volkswagen sa stále nevzdal ambície prekonať vo výrobe elektroáut americkú Teslu.
debata (3)

Spoločnosť Volkswagen oznámila, že svoje plánované výdavky na najbližších päť rokov zvyšuje na sumu 180 miliárd eur, pričom sa stále nevzdáva plánu stať sa najväčším výrobcom elektromobilov a prekonať aj americkú Teslu. Aj preto napríklad len pred pár dňami oznámila, že je pripravená nasledovať príklad Tesly a výrazne znížiť ceny svojich elektromobilov.

Konkrétne to znamená, že automobilka Volkswagen už onedlho začne predávať novú verziu svojho najdostupnejšieho elektromobilu ID.3 za necelých 40 000 eur. To bude 3 000 eur menej ako je súčasná cena tohto modelu. Tým sa ID.3 stane priamym konkurentom Modelu Y aj z pohľadu ceny.

S „elektroambíciami“ koncernu Volkswagen súvisí aj fakt, že takmer 70 percent zo spomínaných 180 miliárd eur má smerovať do vývoja elektrických vozidiel a softvéru. Výdavky do tejto oblasti Volkswagen oproti uplynulej „päťročnici“ navýšil o 13 percent. Pôvodne automobilka mala svoje plány oznámiť už koncom minulého roku, napokon to však odložila kvôli neprehľadnej situácii, vyvolanej vojnou na Ukrajine a pretrvávajúcimi problémami v dodávateľsko-odberateľských vzťahoch.

Volkswagen, VW, predaj áut Čítajte viac Zlý rok koncernu VW: Katastrofálny Seat, slabá Škoda, len Cupra je na koni

„Stanovili sme jasné a ambiciózne ciele a prijali sme potrebné rozhodnutia na zefektívnenie procesov,“ uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ koncernu Oliver Blume. Ten je vo funkcii len od septembra minulého roku, pričom najprv sa zameral na riešenie problémov súvisiacich s vývojom nového softvéru, s ktorými koncern bojuje už približne dva roky a zároveň nechal preskúmať niektoré extrémne nákladné projekty. Objavila sa však kritika, že jeho vízia budúcnosti koncernu je stále príliš netransparentná.

Súčasťou investičných plánov do budúcnosti je aj vybudovanie prvej fabriky na výrobu batérií v Kanade, ktorá je dôležitá preto, lebo spoločnosť sa snaží urýchliť expanziu na kľúčovom americkom trhu. Súčasťou tejto snahy he aj výstavba novej fabriky na výrobu elektromobilov v hodnote dvoch miliárd dolárov v Južnej Karolíne.

ID5 Čítajte viac VW priznáva, že elektromobily sa predávajú zle. Riešiť to chce tragicky

VW investuje približne 15 miliárd eur „baterkární“, pričom až šesť z nich má byť strategicky rozmiestnených v rôznych častiach Európy, ďalšie investície majú smerovať do podnikov, zabezpečujúcich základné suroviny pre výrobu autobatérií.

Pokiaľ ide o „baterkárne“ v Európe, tak Volkswagen otvorene vyhlásil, že ich nemusí byť šesť, ale kľudne aj menej. Kde sa postavia ďalšie a koľko ich bude závisí predovšetkým od toho, akú motiváciu, respektíve výhody koncernu ponúknu jednotlivé štáty. Isté sú zatiaľ len tri, ktoré by mali postačovať do roku 2028 – Salzgitter v Nemecku, Northvolt vo Švédsku a plánovaná fabrika v španielskej Valencii.

Volkswagen ID.3 - 2023 Čítajte viac VW ID.3: Rýchla modernizácia reaguje na kritiku zákazníkov

Spoločnosť tiež investuje v Číne, ktorá patrí k jej najdôležitejším trhom a kde v poslednom období nestačila konkurovať miestnym výrobcom elektromobilov a začala strácať trhový podiel. Investície do technológií spaľovacích motorov budú kulminovať v roku 2025 a od tohto obdobia začnú postupne klesať, dodala firma, ktorá si za cieľ stanovila, že v roku 2030 budú elektrické autá tvoriť 50 percent z objemu jej predaja.

VW odhaduje, že tento rok dosiahne tržby na úrovni 307 až 331 miliárd eur. Vidí to oveľa optimistickejšie, než analytici, oslovení spoločnosťou Refinitiv. Tí očakávajú tohtoročné tržby Volkswagenu na úrovni 280 miliárd eur.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #elektromobily #elektromobilita #spaľovacie motory #Oliver Blume #baterkárne #Teslaelektromobilita
Články podľa značiek