Budaj je naštvaný. Bude musieť hlasovať proti zákazu spaľovacích motorov

Slovensko by sa malo pridať k Nemecku, Poľsku, Taliansku a Česku, požadujúcim, aby elektrina do budúcna nebola jedinou alternatívou.

16.03.2023 20:00
SR Bratislava MŽP Budaj ŠTB spolupráca BAX Foto:
Poverený minister životného prostredia SR Ján Budaj bude musieť hlasovať proti zákazu spaľovacích motorov. Rozhodnutie poslancov ho nenadchlo.
debata (20)

Stredajšie rozhodnutie Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti vylučuje akýkoľvek kompromis v otázke predaja spaľovacích motorov. V reakcii na uznesenie výboru to uviedlo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Rezort považuje rozhodnutie poslancov zaviazať dočasne povereného ministra životného prostredia Jána Budaja, aby v Bruseli hlasoval proti zákazu spaľovacích motorov po roku 2035, za neuvážené, ale rešpektuje ho.

„V schválenom uznesení poslanci bez odbornej diskusie, konzultácií a bez prítomnosti zástupcov automobilového priemyslu zásadne zmenili stanovisko Slovenska k otázke zákazu predaja nových automobilov so spaľovacím motorom po roku 2035,“ upozornilo MŽP. Rozhodnutie poslancov podľa rezortu vylučuje priestor pre akýkoľvek kompromis v tejto otázke.

Spotreba paliva Čítajte viac Nemecko sa vzbúrilo. Vytvára blok proti zákazu ‘spaľovákov‘

Podľa uznesenia by sa Slovensko malo pridať k blokujúcej menšine členských krajín EÚ, ako Nemecko, Poľsko, Taliansko a Česko, požadujúcej dodatočné zábezpeky predovšetkým v oblasti špeciálneho postavenia syntetických palív. Rezort životného prostredia zdôraznil, že poslanci uznesením ukladajú povinnosť hlasovať proti úplnému zákazu uvádzania nových spaľovacích motorov po roku 2035, a to aj v situácii, keď by sa Slovensku a ostatným štátom blokujúcej menšiny vyšlo v ústrety v otázke syntetických palív alebo technologickej neutrality.

Matteo Salvini Čítajte viac Taliansko: Zákaz predaja spaľovacích áut je ‘ekonomickou samovraždou‘ Európy

„Takýto postoj by nevyslal dobrý politický signál o Slovensku ako o dôveryhodnom a predvídateľnom európskom partnerovi a môže byť prekvapivý aj pre súčasných alebo potenciálnych investorov v oblasti automobilového priemyslu,“ upozornilo ministerstvo.

MŽP chce v nasledujúcich dňoch o tejto téme opäť otvoriť diskusie za účasti poslancov, ale aj zástupcov automobilového priemyslu. „Je naším spoločným záujmom, aby bola finálna pozícia Slovenska čo najvýhodnejšia pre občanov Slovenska, ochranu životného prostredia a rovnako tak pre sektor priemyslu produkujúci 13 % HDP Slovenskej republiky,“ dodalo MŽP.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #emisie #znižovanie emisií #syntetické palivá #zákaz spaľovacích motorov
Články podľa značiek