Americký úrad vyšetruje 120-tisíc Tesiel. Dvom odpadol volant

Keď zlyhá autopilot, je to vzhľadom na zložitosť technológie ako-tak pochopiteľné, ale ako sa zdá, Tesla nedokáže ani len priskrutkovať volant.

17.03.2023 12:00
debata (5)
Dve nové hlásenia o odpadnutí volantu na Tesle... Foto: Jason Tuatara
Tesla 3 - odpadnutý volant Dve nové hlásenia o odpadnutí volantu na Tesle Y viedli k predbežnému vyšetrovaniu amerického úradu pre bezpečnosť cestnej premávky. Problém sa môže týkať až 120 000 vozidiel.

Tesla má na krku množstvo žalôb za zlyhanie jej systému automatizovaného riadenia Full-Self Driving. Len Americký národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky NHTSA vyšetruje od roku 2016 38 nehôd, pri ktorých sa predpokladá práve súvislosť s autopilotom. Pri týchto nehodách bolo hlásených devätnásť úmrtí. Ak nefunguje zložitá technológia, ktorú navyše majitelia nevedia správne používať a ktorú preceňujú, dajú sa tieto zlyhania ako-tak pochopiť, no odpadnutie volantu počas jazdy určite nie. A práve s takouto triviálnou chybou sa stretli niektorí majitelia amerických elektromobilov Tesla Y.

Rivian R1T - 2019 Čítajte viac Spokojnosť majiteľov s Teslami klesá. V čele dôležitého rebríčku ju nahradil Rivian

Neostalo len pri reklamácii. Veci sa opäť chopil úrad NHTS a oznámil, že bude preverovať až 120 000 vozidiel Tesla Y. Viedli ho k tomu dve spomínané hlásenia, podľa ktorých vozidlám počas jazdy odpadol volant. O začatí predbežného vyšetrovania informovala agentúra Reuters. Tesla na žiadosť o komentár nereagovala. Volanty dvoch dotknutých vozidiel sa podľa úradu NHTSA úplne uvoľnili. Tesla totiž dodala autá majiteľom bez skrutky, ktorá upevňuje volant k stĺpiku riadenia. V oboch prípadoch išlo o Model Y tohtoročnej výroby s nízkym počtom najazdených kilometrov.

0813b4c8-9945-4153-b8dd-02b74972d9d0 Čítajte viac Video: Ďalšia nebrzdiaca Tesla v Číne zabila svoju posádku

NHTSA začína predbežné vyšetrovanie s cieľom posúdiť „rozsah, frekvenciu a výrobné postupy spojené s týmto problémom“. Toto vyšetrovanie je prvým krokom pred tým, než bude môcť úrad požadovať stiahnutie vozidiel z trhu. Uvidíme, či Tesla zareaguje zvolávacou servisnou akciou. Tento nedostatok totiž nie je možné overiť ani odstrániť softvérovou aktualizáciou, tak ako to bežne robí. Dve hlásenia o odpadnutí volantu nie sú ale prvými v súvislosti s Teslou. Už v roku 2020 sa s identickým problémom stretol majiteľ Tesly 3 vo Veľkej Británii. Našťastie iba pri cúvaní, takže nedošlo k žiadnej nehode.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Tesla Y
Články podľa značiek