Babyark: ‘Ferrari‘ medzi detskými sedačkami navrhol dizajnér superšportov

Nová detská sedačka Babyark je asi tou najdokonalejšou na svete. Požičala si totiž technológie zo športových áut, letectva aj overené recepty prírody. Navrhol ju slávny dizajnér Frank Stephenson.

20.03.2023 14:00
debata
Sedačka Babyark má tvar vajíčka, ktorý dokáže... Foto: Babyark
Babyark - autosedačka od Franka Stephensona Sedačka Babyark má tvar vajíčka, ktorý dokáže vynikajúco absorbovať silu nárazu.

Meno Franka Stephensona je zapísané vo svete áut zlatými písmenami. Je to jeden z najlepších dizajnérov. Autor novodobého Mini, prvej generácie BMW X5, Ferrari F40, Ferrari FXX, Maserati MC12 či McLarenov MP4 a P1. Každé z týchto áut je dnes už takmer ikonou. A hoci Stephenson už nepracuje pre automobilky, svoj talent využíva naďalej. Jeho najnovším dielom je detská autosedačka Babyark. Integruje technológie z „okruhov“, letectva aj overených receptov, ktoré vytvorila príroda.

Frank Stephenson Čítajte viac Frank Stephenson: ‘Autá prichádzajú o dušu‘, tvrdí slávny dizajnér

Začína sa to samotným tvarom vajíčka, ktorý dokáže vynikajúco absorbovať energiu nárazu. Materiály, ako uhlíkové vlákna a špeciálne tlmiče SafeCoil, ktoré spomaľujú pohyb pri kolízii, akoby pochádzali zo superšportov. Konštrukcia bočnej štruktúry sa zasa inšpirovala lebkou ďatľov, ktorá je mimoriadne odolná voči tvrdým otrasom. K slovu prišla aj elektronika. Autosedačka Babyark totiž obsahuje 14 senzorov.

Babyark - autosedačka od Franka Stephensona Foto: Babyark
Babyark - autosedačka od Franka Stephensona Babyark - autosedačka od Franka Stephensona

V kombinácii s aplikáciou v smartfóne tak majú rodičia informácie o tom, či je sedačka správne uchytená, či je v nej dieťa správne upútané popruhmi, či sa neodoplo alebo vás upozorní na to, že ste dieťa nechali v aute. Aplikácia vás tiež prevedie inštaláciou. Po nehode je sedačka dokonca schopná diagnostikovať svoj stav. Doslova ohlási, či je ju možné naďalej používať, alebo je lepšie ju vymeniť za novú. Babyark môžu používať deti do šiestich rokov s váhou do 24 kg a výškou do 124 cm.

Frank Stephenson - BMW XM Čítajte viac Dizajnér prvého BMW X5 ‘zotrel‘ koncept XM. Čo sa to deje?

Nie je to ale lacná záležitosť. Momentálne stojí, pre tých, ktorí si ju predobjednajú, 999 dolárov (947 eur). Neskôr poskočí cenovka nahor. Na výber sú štyri dvojfarebné kombinácie.

Babyark - autosedačka od Franka Stephensona
Babyark - autosedačka od Franka Stephensona
+7Babyark - autosedačka od Franka Stephensona

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #autosedačka #detská autosedačka
Články podľa značiek