Toto sú nové traktory Zetor. Budú jazdiť aj po koľajniciach

Kombináciou vodiacich a traktorových kolies sa zabezpečuje rovnomerné rozloženie hmotnosti na koľaj, a to nielen v koľajisku s normálnym ale aj širokým rozchodom.

21.03.2023 18:00
železničný traktor Zetor Foto:
Traktory sú schopné jazdiť po ceste, v teréne a aj po koľajach.
debata (4)

V rušňových depách v Žiline, Spišskej Novej Vsi a Čiernej nad Tisou čoskoro pribudnú nové nezvyčajné prírastky do vozidlového parku – železničné traktory. Tri nové vozidlá sú v tomto čase už v Žiline, kde ich čakajú posledné technické skúšky, medzi iným aj overenie spoľahlivosti ich nakoľajovania. Informovala o tom železničná spoločnosť Cargo Slovakia na sociálnej sieti.

Nové traktory, určené na ľahký posun, sa okrem cesty môžu pohybovať aj po koľajniciach. Ich výhodou oproti tradičným posunovacím rušňom je ich dĺžka, možnosť využitia aj na širokom rozchode či automatické spriahadla na oboch stranách vozidla, ktoré nevyžadujú dodatočnú obsluhu.

Traktory sú vhodné pre normálny aj široký... Foto: Foto: Branislav Machyna
železničný traktor Zetor Traktory sú vhodné pre normálny aj široký koľajový rozchod.

Kombináciou vodiacich kolies a traktorových kolies sa zabezpečuje rovnomerné rozloženie hmotnosti na koľaj, a to nielen v koľajisku s normálnym rozchodom. Zmenou nakoľajovacieho zariadenia sú vhodné aj na široký rozchod.

Veľkou výhodou je aj ich dĺžka: keďže vozidlá sú oproti súčasným posunovacím rušňom kratšie, nevzniká problém pri prestavovaní na točniach a presuvniach. Všetky traktory sú vybavené kamerovým systémom a automatickými spriahadlami, ktoré sú umiestnené na obidvoch koncoch vozidla: spojenie i rozpojenie súpravy prebehne bez dodatočnej obsluhy priamo z kabíny, ktorá poskytuje rozhľad na všetky strany. Okrem posunu nájdu tieto stroje uplatnenie aj pri bežnej správe objektov, napríklad pri zimnej údržbe príjazdových komunikácií.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Cargo #traktor #Zetor #železničný traktor #traktor na koľajniciach
Články podľa značiek