Namiesto Mercedesov ‘červená zástava‘. Toto chcú Číňania vyrábať v Moskve!

Čínska „papalášska“ automobilka Hongqi podáva pomocnú ruku Rusom. V bývalom závode Mercedesu-Benz v Moskve pripravuje výrobu luxusných SUV a sedanov. Nahradiť majú západné prémiové autá, ktorých sa v Rusku ročne predalo približne 200 000 kusov.

24.03.2023 16:00
debata (28)
Vlajková loď H9 sa vyrába aj v predĺženej... Foto: Hongqi
Hongqi H9 Vlajková loď H9 sa vyrába aj v predĺženej verzii H9+. Je to oplentný monument, ktorý by sa nemusel hanbiť ani popri Maybachoch.

V roku 2019 otvoril Mercedes-Benz s veľkou pompou a za osobnej účasti Vladimira Putina nový ruský závod. Vyrástol severozápadne od Moskvy s investíciou 400 miliónov eur. Nemecká značka v ňom spustila najskôr montáž sedanu triedy E a následne na linkách pribudli SUV GLE, GLC a GLS. Teda v Rusku mimoriadne populárne autá. Lenže všetko zmenila vojna na Ukrajine a sankcie. Mercedes-Benz už v marci zastavil výrobu a v októbri minulého roka sa rozhodol ukončiť v Rusku akékoľvek podnikanie. Svoje aktíva aj moskovskú fabriku predal holdingu Avtodom. A hoci samotná transakcia ešte nie je ukončená, pretože ju posudzuje vládna komisia pre sledovanie zahraničných investícií, nový vlastník už začal hľadať partnera na obnovenie výroby. Asi neprekvapí, že ho našiel v Číne.

Hongqi LS7 (2022) Čítajte viac Hongqi LS7: Číňania predstavili vlastný ‘rolls‘. A rovno s osemvalcom!

Pomocnú ruku podľa informácií denníka Izvestia podala Rusom čínska štátna automobilka Hongqi. Je to tá „najpapalášskejšia“ automobilová značka v Číne. Veď Hongqi znamená „Červená zástava“ a automobilka už desaťročia produkuje autá pre čínske vládne a stranícke špičky. Napokon, limuzínu Hongqi použil čínsky prezident Si Ťin-pching aj pri nedávnej návšteve Ruska. "Našou hlavnou úlohou je ponúknuť plnohodnotnú náhradu za vozidlá Mercedes-Benz, BMW či Audi, ktorých sa v Rusku ročne predalo okolo 150– až 200-tisíc kusov,“ povedal, pre Izvestiu Maxim Šiško, generálny riaditeľ Avtosmartu, dcérskej spoločnosti Avtodomu. Tento segment má vysoký potenciál,“ dodal Šiško. O aké konkrétne modely pôjde, nespresnil.

Hongqi HS5 je oveľa civilnejší crossover... Foto: Hongqi
Hongqi HS5 Hongqi HS5 je oveľa civilnejší crossover veľkosti BMW X3, vybavený preplňovaných dvojlitrovým 4-valcom.
Mercedes-Benz Moscovia - nový výrobný závod v Rusku Čítajte viac Mercedes 'zhasne' v Rusku ako posledný. Len nedávno 'zažal' s Putinom

Ruské médiá však špekulujú o prémiových crossoveroch, pričom prvý z nich má byť Hongqi HS5, ktorý bol už vlani homologizovaný v Rusku. Typové schválenie má však aj vlajková loď H9. Hongqi HS5 je vybavený dvojlitrovým benzínovým preplňovaným 4-valcom s výkonom 160 kW v kombinácii so šesťstupňovou robotizovanou prevodovkou Aisin. K dispozícii je adaptívny tempomat, panoramatické strešné okno či vyhrievané a ventilované sedadlá. Rozmery HS5 majú byť porovnateľné s BMW X3. Sedan H9 je vybavený dvojlitrovým motorom s výkonom 180 kW. Existuje aj predĺžená verzia H9+. Blogeri, ktorí testovali autá Hongqi, ich považujú za „čínske Rolls-Roycey“ .

Hongqi L5 Čítajte viac Hongqi L5: Čínsky 'rolls' ide do výroby. Na ružiach má ustlané

V Číne je Hongqi známou značkou, ktorá je súčasťou skupiny FAW. V roku 2022 sa predala 310 000 áut. Pritom pred desiatimi rokmi to bolo len 2 534 kusov. Do roku 2025 chce Hongqi predať 10 % svojich áut mimo Číny a do roku 2030 už 25 % . Spoločnosť plánuje do roku 2025 zvýšiť výrobu áut na jeden milión kusov ročne, z čoho polovica má byť čisto elektrických. Otázkou je, či si Rusi nepustia šťuku do vlastného rybníka. Hongqi by totiž mohlo pritiahnuť zákazníkov, na ktorých si brúsila zuby domáca ruská automobilka Aurus. Tej sa ale zatiaľ príliš nedarí. Oficiálne registrácie sú takpovediac štátnym tajomstvom. Rusi dávajú totiž stále prednosť „Západu“, presnejšie autám Mercedes-Benz, Audi či BMW, ktoré sa do Ruska dovážajú formou „paralelného dovozu“, čo je nelegálny dovoz cez tretie krajiny bez súhlasu výrobcu.

Hongqi H9
Hongqi H9
+8Hongqi H9

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Mercedes-Benz #Hongqi
Články podľa značiek