Ford očakáva, že tento rok prerobí na elektromobiloch 3 miliardy dolárov

Divízia elektromobilov Fordu bude podľa vyjadrenia automobilky zisková najskôr v roku 2026.

27.03.2023 14:00
Ford Foto: ,
Ford na elektromobiloch prerobil v uplynulom roku a bude na nich prerábať aj minimálne ďalšie tri roky.
debata (5)

Americká automobilka Ford Motor očakáva v tomto roku stratu vo svojom segmente elektromobilov na úrovni približne 3 miliardy USD (2,78 miliardy eur). V ďalších divíziách však počíta s prevádzkovým ziskom.

Firma rozčlenila svoj biznis na tri divízie – Ford Blue určenú na výrobu áut so spaľovacím motorom, Ford Model e so zameraním na elektrické vozidlá a Ford Pro pre úžitkové autá a servis. Ford potvrdil, že divízie Ford Blue a Ford Pro sú ziskové a v dobrej pozícii na ďalší rast. V prípade Ford Blue firma tento rok očakáva, že jej zisk pred úrokmi a daňami (EBIT) dosiahne približne 7 miliárd dolárov a v prípade Ford Pro by to malo byť takmer 6 miliárd dolárov. V prípade Ford Model e automobilka počíta so stratou zhruba 3 miliardy dolárov, očakáva však, že divízia by mala do konca roka 2026 vykázať zisk.

Ford - autonómna technológia Čítajte viac Patent Fordu: Neplatíte splátky za auto? Samo vám utečie a vráti sa k dílerovi

Čo sa týka zverejňovania výsledkov za regióny, finančný riaditeľ Fordu John Lawler povedal, že Ford bude vykazovať tržby na kvartálnej a ročnej báze, ako aj podiely na trhu, už iba za päť najväčších globálnych trhov, nie za jednotlivé regióny.

V minulom roku Ford vykázal napríklad v Číne stratu pred zdanením na úrovni 600 miliónov dolárov, v Európe bol „na nule“ a mierny zisk zaznamenal v Južnej Amerike, konkrétne na úrovni 400 miliónov dolárov. Celkom iná je situácia Fordu na domácom trhu, teda v Severnej Amerike, kde zisk pred úrokmi a daňami dosiahol 9,2 miliardy dolárov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #elektromobily #predaj elektromobilov #Ford model e
Články podľa značiek