Symone: Francúzsky startup chystá vodíkový autobus. Odvezie aj vaše auto

Funkčný prototyp "double-deckeru" by mal byť hotový už v roku 2024.

30.03.2023 18:00
SYMONE Foto:
Funkčný prototyp vodíkového autobusu by chceli Francúzi predstaviť počas olympijských hier.
debata (2)

Francúzsky start-up Symone vyvíja zaujímavý „double-decker“. Nejde však o žiaden typický poschodový autobus, z ktorého majú najmä cestujúci „hore“ skvelý výhľad na okolitú krajinu. Horná paluba je totiž vyhradená na prepravu áut. Konkrétne štyroch až piatich, podľa ich dĺžky. Do batožinového priestoru sa zas zmestia motocykle, taktiež päť. Celý systém nakladania je premyslený tak, aby netrval dlhšie, než 15 minút. V spodnej časti autobusu je zas luxusné sedenie pre posádky áut a motoriek, spolu 18 miest.

Francúzsky vodíkový autobus Symone
Francúzsky vodíkový autobus Symone
+2Francúzsky vodíkový autobus Symone

Otázkou je, načo by sa mali autobusom voziť autá a motorky. Dnes sa tak prevážajú bežne, ibaže po železnici. Autobus Symone je totiž akousi obdobou autovlaku. Navyše takáto preprava áut by mala byť podstatne ekologickejšia, pretože pôjde o bezemisný elektrický autobus, poháňaný vodíkom. Podľa Francúzov bude takáto preprava vraj aj bezpečnejšia.

Francúzsky start-up by chcel prototyp autobusu predstaviť už na budúci rok. „Naším cieľom je mať do roku 2024 funkčný prototyp a ukázať ho na olympijských hrách v Paríži,“ vyhlásil šéf a spoluzakladateľ spoločnosti Symone Romain Coispine. Na to, že zatiaľ tento autobus existuje iba vo Photoshope, je to pomerne ambiciózny cieľ. Podľa Coispinea by však v roku 2030 mohlo po cestách jazdiť približne 100 kusov takýchto vodíkových autobusov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #autobus #vodíkový pohon #vodíkový autobus #Symone
Články podľa značiek