Z áut do nákladiakov: Aj Scania predstavuje digitálny kokpit

Svet úžitkových áut kopíruje technológie tých osobných. Toto je najnovší príklad.

30.03.2023 12:00
debata
Digitálna palubná doska Scanie nahradí klasické... Foto: Scania
Scania - digitálna palubná dosta Smart Dash Digitálna palubná doska Scanie nahradí klasické analógové prístroje a množstvo tlačidiel dvojicou obrazoviek. Hoci výrobca nákladných áut zverejnil zatiaľ len počítačovú ilustráciu, vozidlá modelového roku 2024, vybavené digitálnym kokpitom, je možné objednávať už teraz.

To, čo považujeme v osobných autách dnes už pomaly za samozrejmé, sa postupom času dostáva aj do tých úžitkových. Bezpečnostné technológie, ako sú autonómne brzdenie, adaptívny tempomat či airbagy, to všetko postupne prijal aj svet nákladných vozidiel. A tento trend pokračuje. Najnovšie v oblasti digitalizácie. Scania totiž predstavuje novú digitálnu palubnú dosku, nie vzdialenú digitálnym kokpitom „osobákov“. Digitálna palubná doska Smart Dash sa čoskoro objaví v nákladných Scaniách aj autobusoch a celkom zemní ich interiéry, ale aj bezpečnostné funkcie.

Scania Winter - 2023 Čítajte viac So Scaniou v mrazivom Nórsku: Na snehu sme vyskúšali aj ‘elektrinu‘

„Táto novinka výrazným spôsobom premení ponuku spoločnosti Scania pre celý dopravný ekosystém,“ hovorí Stefan Dorski, riaditeľ divízie Scania Trucks. „Vozidlá vybavené palubnou doskou Smart Dash a ich prínos zákazníkom posúvajú našu ponuku na novú úroveň a vyjadrujú ambície v oblasti digitalizácie, konektivity a bezpečnosti. Všetko je pritom zamerané na praktický prínos a prepojenie vozidiel Scania s digitálnymi službami.“ Smart Dash bude Scania dodávať v rôznych stupňoch, všetky však umožnia spoluprácu s digitálnymi riešeniami, akými je portál My Scania alebo aplikácia Scania Driver.

Scania - nové motory Čítajte viac Scania: Sú spaľovacie motory na odpis? Ani náhodou, tieto sú úplne nové!

Tak ako v osobných autách, umožní Smart Dash používať inteligentné mapy pre svoje navigačné systémy a využívať bezdrôtové aktualizácie over-the-air (OTA), čím sa výrazne zníži potreba návštev servisov. Celý systém bude bežať prostredníctvom vysokorýchlostného rozhrania 5G. Rôzne výkonnostné úrovne prístrojovej dosky Smart Dash postupne nahradia súčasné analógové riešenia. Digitálna doska zmení tiež dizajn kabíny, pretože množstvo fyzických ovládačov nahradí dotyková obrazovka. Dash Smart sa objaví v sériových vozidlách Scanie už v budúcom roku.

Scania - projekt autonómnych kamiónov Čítajte viac Scania má odvahu. Na cesty už pustila autonómne kamióny. Vodič len dozoruje

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Scania #virtuálny kokpit #digitálny kokpit
Články podľa značiek