Francúzsko chce zvýšiť vekový limit pre elektrokolobežky. Paríž ich rovno zakáže

Francúzi okrem zvýšenia veku výrazne zvyšujú aj pokuty za jazdu na elektrokolobežke vo dvojici.

03.04.2023 16:00
kolobežka, elektrická kolobežka Foto:
Niektorí kolobežkári nerešpektujú žiadne pravidlá a ohrozujú ostatných.
debata (7)

Francúzsko sa chystá zvýšiť minimálny vek na používanie elektrických kolobežiek z 12 na 14 rokov, informoval koncom minulého týždňa francúzsky minister dopravy, cituje ho denník Le Monde. A to nie je všetko. Francúzska vláda pripravuje pre e-kolobežky nové regulácie. Ich súčasťou nie je len návrh na zvýšenie vekovej hranice, ale aj na radikálne zvýšenie pokút pre dve osoby jazdiace súčasne na e-kolobežke z 35 eur na 135 eur.

„Vieme, že pri pri jednej z každých piatich nehôd elektrických kolobežiek boli na nej dvaja jazdci,“ povedal minister dopravy Clément Beaune pre denník 20 Minutes. „Je dôležité, aby sme dali jasne najavo, že kolobežky nie sú hračkou,“ doplnil.

kolobežka, elektrická kolobežka Čítajte viac Sú nebezpečné a hyzdia mesto. V Paríži chcú zdieľané kolobežky úplne zakázať

Zdieľané elektrické kolobežky sú vo Francúzsku k dispozícii prostredníctvom aplikácií ako Lime, Dott alebo Tier v 200 mestách a ich obyvateľov ostro rozdeľujú názory. Paríž ich dokonca chce prostredníctvo referenda zakázať. Aj preto sa prevádzkovatelia služieb na zdieľanie kolobežiek rozhodli podpísať memorandum, na základe ktorého sa zaviazali pracovať na zlepšení ich bezpečnosti, predĺžení životnosti batérií na najmenej päť rokov a recyklácii vo Francúzsku.

Príliš im to však nepomohlo, pretože v Paríži sa uskutočnilo v nedeľu 2. apríla referendum o ich zákaze. V ňom sa absolútne drvivá väčšina účastníkov (vyše 90 percent) vyjadrilo za zákaz zdieľaných kolobežiek na území francúzskej ho hlavného mesta. Starostka Paríža Ana María Hidalgová sa vyjadrila, že výsledok referenda bude rešpektovať.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #kolobežky #zdieľané kolobežky #elektrokolobežka #zákaz kolobežiek
Články podľa značiek