VW: Ak sa norma Euro 7 neodloží, stopneme výrobu viacerých modelov

Podľa predstaviteľov Volkswagenu by sa mala nová emisná norma Euro 7 zaviesť najskôr na jeseň v roku 2026.

17.04.2023 16:00
Thomas Schafer Foto:
Thomas Schäfer, aktuálny šéf Volkswagenu tvrdí, že ak sa emisná norma Euro 7 neodloží, automobilka zastaví výrobu niektorých modelov.
debata (3)

Volkswagen tlačí na Európsku komisiu, aby odložila implementáciu emisných pravidiel Euro 7 najskôr na jeseň 2026, informuje magazín Automotive News Europe s odvolaním sa na stanovisko automobilky. Spoločnosť tvrdí, že ak nové emisné predpisy vstúpia do platnosti v júli 2025, bude musieť zastaviť výrobu niekoľkých modelov.

Ďalšie nariadenia novej emisnej normy Euro 7, ako sú limity na drobné častice z bŕzd a opotrebovania pneumatík, by sa mali odložiť na neurčito. „Je na ich implementáciu potrebných niekoľko rokov prípravného obdobia,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré poukazuje na nedostatok dodávateľov a chýbajúce pneumatiky, ktoré by vyhovovali novým požiadavkám.

Miroslav Mrzula - Slovnaft Čítajte viac Zachránia syntetické palivá spaľovacie motory? A koľko budú stáť? Aj na to odpovedá špičkový palivár

EÚ nedávno dosiahla dohodu s Nemeckom, ktorá zrušila plánovaný zákaz spaľovacích motorov v roku 2035. Platiť nebude pre vozidlá, využívajúce CO2 neutrálne palivá, teda predovšetkým syntetické. V ich vývoji sa výrazne angažuje napríklad Audi. Preto možno trochu prekvapilo, keď šéf značky Volkswagen Thomas Schäfer syntetické palivá spochybnil. Debatu okolo nich označil za „zbytočný hluk“, pretože podľa neho éra spaľovacích motorov aj tak skončila. Do roku 2030 značka chce, aby 80 percent jej predaja pripadalo na elektromobily.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie CO2 #Thomas Schäfer #emisná norma Euro 7
Články podľa značiek