VIDEO: Prízraky v hmle na diaľnici, autá pri nehode lietali na všetky strany

Hmla na diaľnici nie je nikdy dobrým spoločníkom vodičov, najmä keď sa rútia vysokou rýchlosťou.

15.04.2023 13:08
Hromadná nehoda na českej D1 Foto:
Hromadná nehoda na českej D1.
debata (3)

Začiatkom týždňa českí policajti riešili sériu nehôd na troch miestach blízko seba na diaľnici D1 pred Klimkovickým tunelom na 342. kilometri v smere od Olomouca na Ostravu a ďalej na Poľsko.

VIDEO: Drsné zábery z hromadnej nehody na českej D1.

Video

„Najpočetnejšie boli dve nehody na jednom mieste, ktorých sa zúčastnilo sedem vozidiel. Na samom začiatku vodička (ročník 1970) Audi mala naraziť do nákladného vozidla, za ktorým pôvodne jazdila. Kamión išiel pomaly, keďže pred tunelom Klimkovice sa v dôsledku dopravnej situácie vytvorili pomaly sa pohybujúce kolóny vozidiel v oboch jazdných pruhoch. Vodička následne narazila aj do vozidla Škoda Octavia. Audi bolo následne odhodené späť na kamión a Octavia zostala prevrátená na streche. Práve v tomto momente prvej nehody sa do deja dostáva vozidlo Škoda Superb, pričom po zrážke s už havarovanými vozidlami došlo k postupnému odhodeniu vozidiel na ďalšie tri vozidlá a k ich poškodeniu. Policajti dali do rúk záchranárov 7 zranených osôb. Okrem dvoch detí boli ostatní dospelí. S výnimkou vodičky Audi, ktorá bola prevezená do nemocnice, boli výsledky dychových skúšok vykonaných na mieste nehody negatívne,“ popísala situáciu polícia.

Na prvý pohľad bola príčinou prvej nehody nesprávna jazda v pruhoch u vodičky Audi a potom pri následnej nehode neprispôsobenie rýchlosti jazdy k situácii v cestnej premávke, napísali policajti.

„Je otázkou, akú úlohu zohrala hmla, ktorá bola pri diaľničnom telese ráno naozaj hustá. Každopádne opätovne upozorňujeme vodičov (prípadne všetkých účastníkov cestnej premávky) práve na situácie, keď panujú nepriaznivé poveternostné podmienky – či hmla, hustý dážď alebo všeobecne znížená viditeľnosť za svitania či súmraku. Vodiči nech prispôsobia rýchlosť jazdy, súčasne je potrebné sa maximálne venovať situácii v cestnej premávke,“ dodali českí policajti.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava
Články podľa značiek