Tesla 3: Američania neustrážili facelift elektrického bestselleru. Príde na jeseň

Najpredávanejší elektromobil planéty čaká modernizácia. Dotkne sa dizajnu, konštrukcie aj schopností autopilota.

18.04.2023 18:00
debata
Modernizácia Tesly 3 výrazne zasiahne prednú... Foto: Reditt
Tesla 3 - odhalený facelift 2023 Modernizácia Tesly 3 výrazne zasiahne prednú časť s novými reflektormi. Má pôsobiť športovejšie a agresívnejšie.

Tesla 3 je najúspešnejším elektromobilom všetkých čias. O to viac pozornosti priťahuje jej modernizácia, ktorá je známa ako Project Highland. Je na ňu najvyšší čas, pretože výroba trojky sa začala v polovici roka 2017 a zatiaľ absolvovala len aktualizácie softvéru, niektoré vylepšenia interiéru či použitia nových kolies. Teraz však príde na rad skutočná hĺbková revízia. Tá sa dotkne nielen dizajnu, ale dokonca aj samotnej konštrukcie. Project Highland totiž počíta s nasadením veľkoplošných dielov v skelete karosérie, a to v prednej a zadnej časti. Takzvané megacasty zredukujú čas potrebný na výrobu a zároveň znížia náklady.

canadawideautosalescom Čítajte viac JATO: Kráľom je Tesla Model Y. Pozrite si najpredávanejšie autá a značky v Európe

Dizajnové zmeny naznačuje snímka, ktorá unikla na sociálnej sieti Reddit. Aspoň v prednej časti, kde sa objavia úplne nové reflektory. Aj vďaka nim má novinka pôsobiť o čosi agresívnejšie. Ďalšia verzia autonómneho riadenia FSD 4.0 (Full Self Driving) bude využívať nový softvér, nové kamery s rozlíšením 5 Mpx, ktorých bude až 12 a tiež výkonnejšie procesory s 20 jadrami, čím by malo byť spracovanie dát štyrikrát rýchlejšie. V interiéri sa očakáva nová centrálna obrazovka, ktorá má byť natočená na vodiča. O technike nie je nič známe. Z dôvodu cenovej dostupnosti by ale mali batérie využívať naďalej lacnejšiu líthium-železo-fosfátovú chémiu.

Tesla C - hatchback ilustrácia 2021 Čítajte viac Tesla sa chváli gigantickými plánmi, len chýba nový model

Ako uvádza agentúra Reuters, výrobu novinky spustia v treťom kvartáli tohto roka a k prvým zákazníkom dorazí tiež ešte tento rok. Z inovácií Tesly 3 má neskôr ťažiť aj SUV Y, vyvinuté na rovnakých základoch. Pre konkurenciu bude Tesla 3 naďalej tvrdým orieškom, keďže sa vyrába v USA, v Európe aj v Číne a je teda globálnym modelom. Americká automobilka pritom predaj podporuje masívnym znižovaním cien. V USA od januára už piatykrát a v Európe po druhýkrát, pričom napríklad v januári zoškrtala ceny o 17 %.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Tesla 3
Články podľa značiek