Cenová elektrovojna pokračuje. Po Tesle brutálne zlacnel aj Ford Mustang Mach-E

Tesla a Ford bojujú o zákazníkov v Európe i v zámorí. Ceny ich elektromobilov radikálne klesajú.

19.04.2023 14:00
Ford Mustang Mach-E GT - 2021 Foto:
Ford radikálne zlacnil svoj Mustang Mach-E. reaguje tak na zlacňovanie modelov Tesly.
debata (13)

Cenová vojna medzi výrobcami elektromobilov naplno prepukla predovšetkým v zámorí začiatkom tohto roku a aktuálne sa prenáša aj do Európy. Zákazníci sa z toho môžu len tešiť. Čo sa vlastne stalo v USA v januári a vo februári?

Tesla, ktorá je absolútnym lídrom trhu, zlacnila začiatkom januára svoje elektromobily až o 20 %. Išlo pritom už o druhé zníženie cien od októbra minulého roka. Na jej krok zareagovali aj ďalší výrobcovia. V Číne napríklad automobilky Xpeng a Seres. Vzápätí Ford zlacnil svoj elektrický Mustangu Mach-E, ktorý v zámorí patrí k najväčším elektrickým bestsellerom. Doslova z večera do rána znížil cenu v USA o 5 900 dolárov, čo je približne 5 400 eur.

Aktuálne sa to isté deje v Európe a opäť ide o Teslu a Ford. Tesla na Slovensku oficiálne zastúpenie nemá, no ak sa pozrieme napríklad na nemecký trh, tak ceny Modelu 3 a Modelu Y v prevedení Performance pred pár dňami klesli približne o desať percent, čo v priemere značí pokles o cca 5– až 6-tisíc eur. Modelu 3 v základnej verzii klesol v Nemecku o 2-tisíc eur, čo značí, že sa predáva za cenu pod hranicou 42-tisíc eur.

Ford Mustang Mach-e (2022) Čítajte viac Test: Ford Mustang Mach-E - elektromobil, ktorý dáva zmysel

To znamená, že Model 3 mierne „podliezol“ aj oficiálnu cenu Volkswagenu ID.4. Volkswagen síce vyhlásil, že sa na cenovej vojne v Európe nebude podieľať a ceny áut nezníži, čo zatiaľ platí. Faktom, ale je, že napríklad na Slovensku si aktuálne môžete kúpiť už zmienený model ID.4 s cenovým bonusom až 4-tisíc eur, viazaný je však na využitie finančných služieb VW Finance.

K radikálnemu kroku sa v tomto smere odhodlal Ford. Ten v uplynulých dňoch cenu elektrice SUV Mustang Mach-E znížil naozaj extrémne. V prípade základnej verzie cena klesla na Slovensku o 11 000 eur (zo 66 900 na 55 900 eur), v najvyššej výbave Mach-E Premium s najvyššou kapacitou batérie, je cena nižšia dokonca až o 14 500 eur(z 84 490 na 69 990 eur). Ford síce pokles cien zdôvodňuje optimalizáciou výroby a využitím nových, cenovo dostupnejších batérií, no reálne ide jednoznačne o reakciu na tlak od konkurencie.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #elektromobily #Tesla #elektromobilita #Ford Mustang Mach-E #zlacňovanie elektromobilov
Články podľa značiek