Audi zmrazilo v Nemecku predaj 6-valcových modelov. Díleri sú naštvaní

Nové opatrenie sa týka takmer všetkých modelových radov. Zákazníci aj predajcovia však majú smolu.

25.04.2023 14:00
debata (1)
Ak máte záujem o 6-valcové Audi, tento rok je... Foto: Audi
Audi S6 Avant TDI - 2019 Ak máte záujem o 6-valcové Audi, tento rok je už neskoro. Výroba výkonných verzií A6 či A7 sa obnoví nevedno kedy.

Nie je to tak dávno, čo automobilky vyrábali a predávali to, po čom zákazníci túžili. Teraz predávajú len to, čo im zabezpečí ochranu pred pokutami za emisie. Toto je najnovší príklad z Ingolstadtu. Audi oznámilo, že s okamžitou platnosťou zmrazilo predaj modelov so 6-valcovými motormi. Týkať sa to má Audi A6 , A7 a A8 alebo Q5 , Q7 a Q8, ale aj S4, S5, S6, A6 allroad, S7 alebo SQ5. „Naším obchodným partnerom sme oznámili dočasné zmrazenie objednávok, aby sme im zaručili spoľahlivé plánovanie, povedal pre Automobilwoche hovorca Audi.

PSA - meranie spotreby Čítajte viac Stellantis už testuje ‘palivo budúcnosti‘ v 28 starších motoroch

Dôvodom nie je nezáujem zo strany zákazníkov ani technický problém. Dôvodom sú emisie. V diplomatickom slovníku to Audi zdôvodnilo vetou, že „výrobné kapacity 6-valcových motorov sú vyčerpané“. V preklade to ale znamená, že Audi vyčerpalo tento rok kvótu na výrobu áut s vysokými emisiami. Ak by vo výrobe pokračovalo, mohlo by sa mu stať, že sa nezmestí do flotilových emisií a za každý nadbytočný gram by sa vystavilo vysokým pokutám. Výrobu obnoví, až keď mu dostatočný predaj elektromobilov vytvorí potrebnú rezervu. Dílerom Audi sa však krok materskej automobilky rozhodne nepáči.

Upozornenie

Ako nás informovalo slovenské zastúpenie značky Audi, spoločnosť Porsche Slovakia, situácia sa má týkať výhradne nemeckého trhu. „Slovenský trh a ani objednávky predmetných motorizácií a modelov na našom území nie sú dotknuté, ani nijakým spôsobom obmedzené,“ píše firma vo vyhlásení.

ZEDU-1 - auto bez emisií častíc Čítajte viac ZEDU-1: Takto si po zavedení Euro 7 predstavuje autá nemecká ‘NASA‘

Výkonné 6-valcové modely síce nepatria k najpredávanejším Audi, ale predajcom prinášajú vysoké marže. Automobilwoche informuje aj o inej reakcii predajcu, ktorý sa obáva poškodenia imidžu značky, pretože 6-valcové modely sú prirodzenou súčasťou portfólia prémiových výrobcov. „Nie každý zákazník si kúpi Audi A6 so 4-valcom,“ vysvetľuje. Do budúcnosti to však lepšie iste nebude. Zákazníci Audi sa budú musieť rozlúčiť nielen so 6-valcami, ale aj so spaľovacími motormi všeobecne. Audi totiž oznámilo, že od roku 2025 nepredstaví žiaden nový model s klasickým pohonom a od roku 2030 stiahne z predaja aj tie zvyšné.

Audi S6 Avant TDI - 2019
Audi S6 Avant TDI - 2019
+33Audi S6 Avant TDI - 2019

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #emisie
Články podľa značiek