GAC Van Life: Tento ‘vesmírny rover‘ nikdy nepoletí. Na Zemi však nepozná prekážky

Koncept nezvyčajného vanu má ponúknuť komfort na veľké vzdialenosti a je jedno, či v jeho itinerári nájdeme asfalt, alebo ťažký terén.

27.04.2023 18:00
debata
Van Life je prienikom dodávky, vesmírneho... Foto: GAC Van
GAC Van Life Concept - 2023 Van Life je prienikom dodávky, vesmírneho roveru, karavanu aj elektromobilu na dlhé vzdialenosti.

Na prvý pohľad vyzerá GAC Van Life ako projekt čínskej národnej agentúry pre vesmír CNSA, nemá s ňou však nič spoločné. Je to originálna vízia univerzálnej dodávky budúcnosti, ktorá má umožniť cestovať ľuďom kamkoľvek a kedykoľvek chcú. Čínska automobilka GAC hovorí, že Van Life by mohol byť alternatívou k lietadlám s tým, že jeho proporcie sú navrhnuté tak, aby sa zmestil na bežnú cestu a bol dostatočne obratný v teréne. Vesmírna inšpirácia tu však predsa len je. Dizajn interiéru má totiž stelesňovať „orbitálnu kapsulu“ a umožňovať jednoduché pripevnenie a odpojenie rôznych predmetov. Od základných, ako sú tašky a smartfóny, až po podnosy či hojdaciu sieť.

Obrovské pneumatiky majú zaručiť trakciu na... Foto: GAC Van
GAC Van Life Concept - 2023 Obrovské pneumatiky majú zaručiť trakciu na akomkoľvek povrchu. Van Life vás možno nepovezie rýchlo, ale dovezie vás kamkoľvek.

Je to tak trochu aj karavan, keďže Van Life počíta so spánkom počas dlhých presunov. A ak chce posádka relaxovať kdesi v prírode. Z bokov karosérie sa dajú vyklopiť lavičky. Nabíjacie porty pre telefóny či tablety preto GAC umiestnil aj na vonkajšej strane. Nezávislosť od externého zdroja energie zabezpečia solárne články a špeciálne vybavenie, ktoré využíva ich energiu. Dezén pneumatík má zaručiť dobrú trakciu nielen na asfalte, ale prakticky na akomkoľvek povrchu vrátane blata, snehu, piesku či kameňov. Navigačný systém by mal dokázať prevziať riadenie aj na miestach, kde nie je GPS signál a kde nie sú žiadne cesty. Pri orientácii má totiž využiť sledovanie polohy hviezd.

Kabína je prispôsobená na dlhé cesty. To... Foto: GAC Van
GAC Van Life Concept - 2023 Kabína je prispôsobená na dlhé cesty. To znamená aj možnosť spánku, pokiaľ riadenie prevezme autopilot a navigácia, ktorá sa dokáže orientovať pomocou hviezd aj na miestach, kde nevedie žiadna cesta.

Na pohon majú slúžiť elektromotory a nová generácia batérií s tuhým elektrolytom. Myslelo sa aj na ekológiu. Väčšina komponentov vozidla je vyrobená z recyklovaných materiálov, akými sú plasty, hliník a uhlíkové vlákna. To má zároveň znamenať aj nižšiu hmotnosť. Čínsky GAC predstavil svoju originálnu víziu na veľmi nezvyčajnom mieste. Premiéru totiž Van Life absolvoval na týždni módy Milan Design Week v Miláne a nie na autosalóne v Šanghaji. „Náš koncept zdôrazňuje, aké úžasná je možnosť ísť kamkoľvek chcete. Veríme, že autá nie sú len predmety, ktoré presúvajú ľudí z bodu A do bodu B, ale aj stroje, ktoré vytvárajú krásne spomienky.“ povedal Stéphane Janin, riaditeľ GAC Advanced Design.

GAC Van Life Concept - 2023
GAC Van Life Concept - 2023
+41GAC Van Life Concept - 2023

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #GAC #GAC Van Life
Články podľa značiek