‘Prekliate‘ auto končí. GM prestáva vyrábať Chevrolet Bolt

Horiace batérie Chevroletu Bolt viedli k doteraz k najväčšej a najdrahšej "zvolávačke" elektromobilov. A problémy pretrvávajú.

28.04.2023 14:00
Chevrolet Bolt - požiar Foto:
Chevrolet Bolt sa "preslávil" vadnými batériami, spôsobujúcimi jeho časté požiare.
debata

Chevrolet v roku 2015 predstavil čisto elektrický hatchback Bolt. Na tú dobu mal neuveriteľnú kapacitu batérií – až 60 kWh, dvakrát väčšiu ako vtedajšie BMW i3. Takže na jedno nabitie zvládol až 320 km. Z Boltu sa tak stal razom jeden z najpoužiteľnej­ších elektromobilov. Chevrolet vôbec netajil, že chce poriadne podkúriť Tesle. To sa mu ale rozhodne nepodarilo. A nielen to, prišli problémy, ktoré sú dodnes nočnou morou automobilky.

Dôvodom boli časté požiare. Situácia bola taká vážna, že automobilke neostávalo nič iné, ako vykúpiť alebo zvolať všetkých 69 000 vyrobených vozidiel a uskutočniť tú najdrahšiu opravu, akú si na elektromobile viete predstaviť. Vznietenia Boltov mali totiž na svedomí batérie dodávané spoločnosťou LG Chem. A keďže softvérové úpravy sa ukázali ako absolútne neúčinné, musel Chevrolet batérie vymeniť. Dodnes ho to stálo takmer dve miliardy dolárov. A to hovoríme len o Bolte, a nie jeho európskom súrodencovi Opli Ampera Aj tam General Motors rozhodol o výmene batérií. Celkovo tak zasiahol škandál až 142 000 áut.

Chevrolet Corvette Hybrid - požiar prototypu 2022 Čítajte viac Prototyp elektrickej Corvette zhorel do tla. Počas testov

Keďže doteraz nie sú vymenené všetky batérie a problém sa s Boltom ťahá ďalej, padlo rozhodnutie, ktoré bolo možné očakávať. Na konci tohto roku General Motors Chevrolet Bolt prestane vyrábať. Oficiálnym dôvodom samozrejme nie sú obrovské problémy a hanba, ktorú s týmto modelom General Motors utŕžil. Generálna riaditeľka Mary Barr uviedla, že výroba Boltu sa zastaví na konci tohto roku. Oficiálnym dôvodom je, že koncern sa zameriava na novú generáciu elektrických vozidiel.

Automobilka plánuje vyrábať elektrické verzie Chevy Silverado a GMC Sierra, ktoré ktoré budú schádzať z liniekť v továrni, kde sa vyrába doteraz Bolt – v Orion Township v Michigane. Zamestnanosť sa tam strojnásobí v roku 2024, keď sa znovu otvorí po generálnej rekonštrukcii za 4 miliardy dolárov.

Bolt, predstavený v roku 2016, ako prvý hromadný elektromobil GM, využíva technológiu batérií predchádzajúcej generácie. Silverado, Sierra a ďalšie pripravované elektromobily sú postavené na batériovej platforme Ultium, ktorá umožňuje väčší dojazd a výkon. Modelový rok 2023 je teda pre Chevrolet Bolt posledným objednať sa bude dať už len niekoľko týždňov. Potom toto auto pôjde do histórie a všetci sa naň budú snažiť čo najskôr zabudnúť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #General Motors #Chevrolet Bolt #horiace batérie
Články podľa značiek