Škoda odhalila plány do roku 2026. Príde aj elektrické kombi!

Na podujatí Let’s explore prezradila Škoda budúcnosť. Elektromobilmi sa to bude len tak hemžiť. Príde elektrická „Fabia“ aj elektrická „Octavia Combi“. A chýbať nebude ani veľké elektrické SUV. Celkovo nás do roku 2026 čaká až šesť batériových noviniek.

27.04.2023 14:00
debata (3)
Škoda urýchli elektrifikáciu. Do troch rokov... Foto: Škoda-Auto
Škoda - startégia do roku 2026 Škoda urýchli elektrifikáciu. Do troch rokov predstaví dvakrát toľko elektromobilov, ako pôvodne plánovala.

Škoda to síce nezabalí s klasickými modelmi, veď tento rok predstaví modernizovanú Scalu aj nové generácie Superbu a Kodiaqu, no masívna elektrifikácia je doslova za dverami. Na podujatí Let’s explore odhalila plány na najbližšie tri roky. Dokonca sú ambicióznejšie, ako sme čakali. Do roku 2027 preinvestuje do elektromobilov 5,6 miliardy eur a do roku 2026 predstaví šesť elektrických noviniek. Dvakrát toľko ako chcela pôvodne. Zároveň Škoda priznáva, že autá so spaľovacími motormi budú pre ňu v najbližšom čase stále dôležité. „V tejto prechodnej fáze budú naďalej oporným pilierom ponuky spoločnosti vozidlá s mimoriadne účinnými spaľovacími motormi a pokročilými plug-in hybridnými pohonmi,“ píše v tlačovej správe.

Toto by mohol byť nový Elroq, nástupca Karoqa. Foto: Škoda-Auto
Škoda - startégia do roku 2026 Toto by mohol byť nový Elroq, nástupca Karoqa.
Škoda Kodiaq a Superb - siluety 2023 Čítajte viac Škoda Superb/Kodiaq: Toto sú oficiálne siluety nových generácií

O osud Octavie, Fabie, Superbu, Scaly, Kamiqu, Karoqu a Kodiaqu sa teda v najbližšom čase obávať nemusíme. Lenže postupne ich úlohu preberú elektrifikované novinky. Očakávať máme základný elektrický model segmentu A0, teda čosi ako nástupcu niekdajšej Škody Citigo. Vo vývoji je aj model „Compact“, ako nástupca Karoqu s názvom Elroq. Asi najväčším prekvapením je ale elektrické „Combi“, ktoré pravdepodobne zastúpi Octaviu Combi, a v neposlednom rade model „Space“, ktorý bude sériovým 7-miestnym SUV na báze štúdie Vision 7S. Pre všetky novinky bude charakteristický nový dizajnový štýl Modern Solid, ktorý má stavať na funkčnosti, robustnosti a autenticite. Spolu s klasickými modelmi bude tak bude Škoda v roku 2026 ponúkať vôbec najširšie modelové portfólio vo svojej histórii.

Takto by mohlo vyzerať elektrické kombi, ako... Foto: Škoda-Auto
Škoda - startégia do roku 2026 Takto by mohlo vyzerať elektrické kombi, ako nástupca súčasnej Octavie.
Škoda 1000 MB 1967 - na predaj po prvom majiteľovi Bulharsko Čítajte viac Na predaj je úžasná Škoda 1000 MB. Musíte ale za ňou do Bulharska

Aby mala Škoda dostatok batérií pre svoje elektromobily, ešte pred koncom tohto roka začne s výstavbou ďalšej montážnej linky batériových systémov (MEB) v Mladej Boleslavi. To zvýši celkovú kapacitu výroby zo súčasných 1 000 kusov za deň na 1 500 kusov. Tieto systémy využívajú modely Enyaq iV a rovnako aj modely značiek VW, Audi a Seat. Závod v Mladej Boleslavi okrem toho vyrobí každý deň ďalších 800 batérií pre plug-in hybridné modely. Ekologické autá budú vyrábané ekologicky. Do konca dekády bude Škoda prevádzkovať svoje tri české závody s nulovými uhlíkovými emisiami. Preto sa zaviazala využívať elektrickú energiu výlučne z obnoviteľných zdrojov. Už dnes má zelená energia na jej prevádzke podiel 35 %.

Pozrite si elektrické novinky podrobne

1. Compact: Ako prvý sa v roku 2024 predstaví elektromobil „Compact“, ktorý bude predávaný pod oficiálnym názvom Elroq. S dĺžkou 4,5 metra a podobnou kombináciou kompaktných rozmerov a priestranného a praktického interiéru sa stane plne elektrickým nástupcom modelu Škoda Karoq. Bude to ďalší model v ponuke českej značky zo segmentu SUV.

Škoda - stratégia do roku 2026 Foto: Škoda-Auto
Škoda - stratégia do roku 2026 Škoda - stratégia do roku 2026

2. Small: Budúci základný model značky dostal dočasné pracovné označenie „Small“. Pôjde o vozidlo nižšej triedy s cenovkou okolo 25 000 eur, ktoré bude bránou do sveta elektromobility. Tento model sa bude vyrábať v závode koncernu Volkswagen v Španielsku a na trh príde v roku 2025. S dĺžkou 4,10 metra ponúkne podobný objem batožinového priestoru ako model Scala.

Škoda - stratégia do roku 2026 Foto: Škoda-Auto
Škoda - stratégia do roku 2026 Škoda - stratégia do roku 2026

3. Combi: Kľúčovú úlohu medzi štyrmi novými modelmi bude zohrávať model s pracovným názvom „Combi“. Toto približne 4,70 metra dlhé vozidlo bude prvým plne elektrickým kombi značky a prenesie tento populárny štýl karosérie do éry elektromobility. Elektrický model „Combi“ bude predstavený v roku 2026 a bude elektrickým pendantom Octavie Combi.

Škoda - stratégia do roku 2026 Foto: Škoda-Auto
Škoda - stratégia do roku 2026 Škoda - stratégia do roku 2026

4. Space: Najväčším zástupcom elektrických modelov Škody sa stane model „Space“. Pôjde o produkčnú verziu konceptu Vision 7S s dĺžkou približne 4,9 metra, ktorá bude stáť na vrchole ponuky. Bude vybavená troma radmi sedadiel aj pohonom oboch náprav.

Škoda - stratégia do roku 2026 Foto: Škoda-Auto
Škoda - stratégia do roku 2026 Škoda - stratégia do roku 2026

5. – 6. Enyaq iV/Enyaq Coupé iV: V roku 2025 prejdú modely Enyaq iV a Enyaq Coupé iV komplexnou modernizáciou a dostanú nový dizajn Modern Solid, ktorý bol prvýkrát predstavený na koncepte Vision 7S. Modely Enyaq iV boli prvé vozidlá Škody postavené na modulárnej elektrickej platforme MEB koncernu Volkswagen, vďaka čomu sa stali od roku 2020 stelesnením novej elektrickej éry v histórii značky.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto
Články podľa značiek