Baojun Yep: Číňania vymysleli ďalší displej. Na čo je dobrý?

Miniatúrne čínske SUV by sme mohli ľahko prehliadnuť, nebyť vychytávky, ktorá sa skrýva na zadných dverách. Nič také sa zatiaľ neobjavilo.

02.05.2023 14:00
debata
Baojun Yep je len necelých 3,4 metra dlhý... Foto: Baojun
Baojun Yep - 2023 Baojun Yep je len necelých 3,4 metra dlhý elektromobil, evokujúci populárne SUV.

Spoločnosť SGMW, čo je spoločný podnik automobiliek SAIC, GM a Wuling, predstavila miniatúrne 3-dverové SUV Baojun Yep. Ide o skutočného drobčeka, veď na dĺžku má len 3 381 mm. Vzhľadom až nápadne pripomína ikonické Suzuku Jimny. Poháňa ho však elektromotor umiestnený na zadnej náprave s výkonom 50 kW. Neznie to príliš lákavo, ale pri pohotovostnej hmotnosti len jednej tony nebude iste Baojun Yep brzdou v premávke, i keď jeho maximálka je len 100 km/h. A vďaka nízkej spotrebe elektrickej energie by mal zvládnuť na jedno nabitie približne 300 km.

Jeho najväčšou vychytávkou je zadný grafický... Foto: Baojun
Baojun Yep - 2023 Jeho najväčšou vychytávkou je zadný grafický pás s displejom, ktorý pripomína hodinky Apple Watch. Zobrazovať môže varovania, ale aj odkazy.

Toto auto by sme mohli pokojne prehliadnuť, nebyť jednej vychytávky, ktorú si vozí na mieste, kde by ste pri SUV čakali skôr rezervnú pneumatiku. Na tretích dverách totiž nájdete displej so šírkou 300 × 256 mm. Spolu s panelom so šírkou 1 050 mm a výškou 260 mm má pripomínať smart hodinky aj s remienkom. Na čo je to dobré? Obrazovka môže zobrazovať čas, rovnako ako aj rôzne grafické témy, ikony, symboly, piktogramy, odkazy či varovania pre iných účastníkov dopravy. Mladším zákazníkom to má podľa Baojunu pomôcť vyjadriť svoju osobnosť.

V ponuke budú rôzne možnosti využitia. Foto: Baojun
Baojun Yep - 2023 V ponuke budú rôzne možnosti využitia.

Očakáva sa totiž, že Yep bude populárny najmä u mladej populácie, ktorá si potrpí na nové technológie. Sama automobilka už pre displej pripravuje množstvo aplikácií, ale umožní zákazníkom zdieľať aj ich nápady. Vyzerá to teda tak, že s výnimkou varovaní bude digitálna novinka svoje okolie skôr rozptyľovať. Napriek trpasličím rozmerom bude Bajoun Yep vybavený aj ďalšími zaujímavými technológiami. Napríklad balíkom asistenčných systémov Lingxi Intelligent Driving System, ktorý Baojun vyvinul spolu s čínskym výrobcom dronov a audiovizuálnej techniky.

Hyundai Mobis - rolovací displej 2023 Čítajte viac Hyundai Mobis predstavil rolovací displej. Môže zmeniť dizajn áut

Základom budú dve kamery na sledovanie premávky pred vozidlom. Čínska novinka sa má dostať k zákazníkom za približne 100 000 čínskych juanov, čo je asi 13 000 eur. Nie je to málo, ale vo svete elektromobilov pôjde o jednu z najatraktív­nejších ponúk.

Baojun Yep - 2023
Baojun Yep - 2023
+16Baojun Yep - 2023

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #displej #Baojun #Baojun Yep
Články podľa značiek