VW odchádza z Ruska štýlovo. Zamestnanci dostanú 10 platov a auto ‘za babku‘

Zamestnanci Volkswagenu si budú môcť kúpiť napríklad dvojročné Tiguany v prepočte za necelých 5 600 eur.

02.05.2023 16:00
Volswagen odchádza z Ruska vo veľkom štýle,...
debata (36)

Takmer presne pred rokom – v marci 2022 – sa Volkswagen v spojitosti s ruským útokom na Ukrajinu rozhodol s okamžitou platnosťou až do odvolania zastaviť výrobu vozidiel v Rusku, konkrétne vo fabrikách v Kaluge a Nižnom Novgorode. Zároveň zastavil export svojich vozidiel do Ruska.

Odvtedy nemecký koncern riešil, čo sa vlastne dá s fabrikami v Rusku podniknúť. Neprišiel však na nič zmysluplné (resp. Rusi mu nič neumožnili). Napokon minulý mesiac predsa len ruská vláda schválila predaj fabriky v Kaluge s kapacitou približne 225 000 vozidiel ročne, čo Volkswagenu umožní definitívny odchod z ruského trhu.

VW Group - výrobný závod  Kaluga Čítajte viac Rusko zmrazilo všetok majetok Volkswagenu! Nemôže s ním nakladať

Volkswagen preto rieši, ako sa vysporiadať so zamestnancami a ako naložiť s majetkom, ktorý nie je súčasťou fabriky. Ide predovšetkým o služobné autá a autá, ktoré po zastavení predaja zostali na skladoch. V tejto súvislosti sa na ruskom automobilovom portáli Drom.ru objavili zaujímavé informácie. Podľa nich nemecký koncern ponúka zamestnancom odchodné vo výške až 10 mesačných platov a k tomu možnosť odkúpiť si niektoré z množstva áut doslova za smiešne peniaze.

A čo to konkrétne znamená? Tí, čo vo fabrike odpracovali menej ako 5 rokov, dostanú 8 platov, tí, ktorí odpracovali menej ako 10 rokov dostanú 9 platov a tí, čo odpracovali 10 a viac rokov sa môžu tešiť na 10 platov.

Siegfried Wolf Čítajte viac Člen predstavenstva Porsche chcel zachraňovať ruský autopriemysel. Nič z toho nebude

A ako vyzerajú ponuky na odkúpenie áut? Napríklad dvojročný Tiguan s nižšou výbavou a pohonom všetkých kolies si budú môcť odkúpiť iba za 490 000 rubľov (v prepočte necelých 5 600 eur), rovnako starý Tiguan v najvyššej výbave bude stáť asi 800 000 rubľov (v prepočte niečo vyše 9 000 eur). Tuareg je v ponuke za milión (cca 11 500 eur), vek a stav nie sú známe. Zaujímavosťou je, že v kúpnej zmluve bude určená trhová hodnota auta, pričom ktorý ho odkúpi, ho nebude môcť najbližších 12 mesiacov predať. Zaujímavé je, ako sa k takémuto kroku postavia ruskí daniari.

Portál Dron.ru upozorňuje, že nejde o oficiálnu ponuku, informácie získali priamo od zamestnancov Volkswagenu v Kaluge. Podľa nich už prebieha vo fabrike reálna odstávka a k odpredaju továrne zrejme príde už v máji. Koniec-koncov, to isté medzičasom naznačil aj ruský minister priemyslu a obchodu Denis Manturov. Kupcom zrejme bude spoločnosť Avilon, vlastniaca v Rusku najväčšiu obchodnú a servisnú sieť značky Volkswagen.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky v Rusku #Kaluga #Volkswagen v Rusku #predaj fabriky
Články podľa značiek