Dominujú ázijci: Pozrite si top 15 SUV a crossoverov na Slovensku v roku 2023

V rebríčku najpredávanejších SUV a crossoverov je 10 ázijských modelov, dopĺňajú ich tri škodovky, Dacia Duster a VW Tiguan.

03.05.2023 06:00
Toyota-Corolla Cross 2023 Foto:
Oproti minulému roku je v rebríčku jediná úplná novinka, ktorá pred rokom ešte nebola na trhu - Toyota Corolla Cross. Uchytila sa v ňom však veľmi dobre.
debata (10)

Za prvé tri mesiace roku 2023 sa na Slovensku podľa štatistík Zväzu automobilového priemyslu zaregistrovalo 22 155 nových osobných áut v kategórii M1. To je v porovnaní s rovnakým obdobím uplynulého roku nárast približne na úrovni 15 percent.

Pokiaľ ide o preferencie zákazníkov, aj naďalej zostáva absolútne dominantnou kategória SUV a crossoverov. Po prvom kvartáli roku 2022 tvorili až 45 percent všetkých novoregistrovaných áut. Ak si niekto myslel, že inflácia a rastúce ceny áut prinútia ľudí šetriť a hľadať cenovo dostupnejšie karosárske verzie, tak je na omyle. Po prvých troch mesiacoch tohto roku majú trhový podiel vyše 53 percent.

Dacia-Sandero-2021 Čítajte viac Najlacnejšie: Pozrite si 10 slovenských bestsellerov s cenou do 14-tisíc eur

Len pre zaujímavosť, druhou najpredávanejšou kategóriou áut sú po prvých troch mesiacoch tohto roku vozidlá zo segmentu C, teda nižšej strednej triedy. Zaregistrovalo sa ich 4 702, čo značí trhový podiel tesne nad 20-percentnou hranicou.

Ak sa bližšie pozrieme na rebríček 15 najpredáva­nejších SUV a crossoverov, tak dve tretiny áut v ňom majú ázijský pôvod. Dopĺňajú ich tri Škody – Kamiq, Karoq a Kodiaq a do prvej 15-ky sa ešte zmestili Dacia Duster (6. miesto) a Volkswagen Tiguan (12. miesto).

Oproti prvým trom mesiacom minulého roku z prvej pätnástky vypadli dva modely značky Volkswagen – T-Roc a T-Cross a taktiež aj Opel Crossland X. Naopak, prebojovali sa do nej dve Kie – Xceed (aktuálne 13. priečka, pred rokom 21. miesto) a Stonic (aktuálne 15. priečka, pred rokom 17. miesto).

V rebríčku je aj jedna úplná novinka, ktorá sa ešte pred rokom nepredávala, no uchytila sa mimoriadne dobre, hoci ide aktuálne o auto s najvyššou základnou cenou z celej pätnástky. Je ním Toyota Corolla Cross, ktorá aktuálne štartuje na cene 31 090 eur.

Skoda Octavia Combi - 2020 Čítajte viac Žiadny francúz, žiadny nemec. Pozrite si top 15 áut na Slovensku za prvé 3 mesiace

Z hľadiska ceny je veľkým konkurentom Škody Kodiaq. Momentálne je od neho drahšie len o 240 eur, no ešte pred pár týždňami bola ich pozícia opačná. Aj v našom rebríčku sú tesne za sebou – Kodiaqu patrí siedma priečka, Corolla Cross je ôsma. Pokiaľ ide o motorizácie , tak Corolla Cross má v základe motor 1.8 Hybrid s výkonom 140 koní, doplnený bezstupňovou CVT prevodovkou, Kodiaq má v základnej verzii pod kapotou 150-koňový benzínový motor 1.5 TSI ACT, doplnený 6-stupňovou manuálnou prevodovkou.

Najväčším skokanom v rebríčku je Kia Xceed, ktorá si medziročne polepšila o 8 miest a za zmienku určite stojí aj výrazný postup Toyoty Yaris Cross, ktorá sa z 8. miesta pred rokom prepracovala na aktuálnu tretiu priečku. Naopak, najväčší medziročný „zošup“ v top 15 slovenských SUV a crossoverov predbežne evidujeme pri Toyote RAV4, ktorá v medziročnom porovnaní klesla z 3. na 10. miesto.

Kompletný rebríček 15 najpredáva­nejších SUV a crossoverov na Slovensku za prvé tri mesiace tohto roku aj s medziročným porovnaním predaja a základnou cenou jednotlivých modelov nájdete na ďalšej strane.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ZAP SR #najpredávanejšie autá na Slovensku #najpredávanejšie SUV #najpredávanejšie crossovery
Články podľa značiek