Alpine A290_ β : Novodobé ‘R5 Turbo‘ sa blíži

Už o pár dní odhalí Alpine koncept druhého modelu. Bude čisto elektrický a niet pochýb o tom, že naznačí príchod najostrejšej verzie novodobého „Renaultu R5 Turbo“. Zatiaľ tu však máme len názov a siluetu.

03.05.2023 18:00
debata
Táto silueta jasne prezrádza, že koncept Alpine... Foto: Alpine
Alpine A290_ β - 2023 Táto silueta jasne prezrádza, že koncept Alpine A290_ β bude avízom najvýkonnejšej verzie reinkarnovaného Renaultu R5.

Alpine sa čoskoro zmení na čistú elektromobilku. Okrem nástupcu legendárneho kupé A110 rozšíri program o dva ďalšie modely – mestský hothatch a praktické SUV či skôr crossover GT X-Over. Najskôr sa ale dočkáme konceptu na tému hothatchu. A stane sa tak už o pár dní, presne 9. mája. Hoci samotné Alpine takmer nič neprezradilo, zo zverejnenej siluety štúdie je zrejmé, že pôjde o najvýkonnejšiu verziu reinkarnovaného Renaultu 5, ktorá bude odkazovať na slávnu verziu R5 Turbo. A to dokonca aj s prídavnými reflektormi.

Renault R5 Čítajte viac Renault 5: Reinkarnovaná legenda prezrádza techniku. Cena pôjde dole

Označenie Alpine A290_ β zároveň prináša novú nomenklatúru Alpine. Písmeno A asi vysvetľovať netreba. Číslica 2 má označovať veľkosť auta a číslica 90 zas jeho viacúčelovosť. Číslica 10 ostane vyhradená športovým modelom, presne ako pri A110. No a grécke písmeno β zas pochádza zo sveta softvéru, ktorým tvorcovia označujú testovacie verzie tesne pred dokončením. Aj Alpine A290_ β bude vlastne beta-verziou pred príchodom sériového Alpine A290.

Sériová verzia dostane názov A290. Grécke... Foto: Alpine
Alpine A290_ β Sériová verzia dostane názov A290. Grécke písmeno β naznačuje pri koncepte, že ide o testovaciu beta-verziu.

O technike veľa nevieme, ale vychádzať môžeme z informácií o novodobom Renaulte R5. Ten má stáť na platforme CMF-B EV, od ktorej si Renault sľubuje až 30 % zníženie nákladov. Elektromotor bude poháňať predné kolesá a bude integrovaný do jediného modulu spolu s meničom a výkonovou elektronikou. Batérie majú byť umiestnené v podlahe v jednej vrstve a budú ich tvoriť štyri samostatné moduly. Predpokladáme, že Alpine pôjde výkonom a krútiacim momentom nad úroveň „civilných“ verzií R5 a na svoju osobitosť upozorní aj nápadným tuningom.

Alpine A110 E-ternite Concept 2 Čítajte viac Alpine A110 E-ternité: Elektrický prototyp spája tradíciu a budúcnosť

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Concept #koncept #Renault 5 #Alpine #Renault R5 #Alpine A290
Články podľa značiek